Νέο διατροφικό σκάνδαλο στην Κίνα

Εδώ και δέκα χρόνια, οι σοδειές του ρυζιού στην Κίνα μολύνονται σε...

Εδώ και δέκα χρόνια, οι σοδειές του ρυζιού στην Κίνα μολύνονται σε ποσοστό έως και 10% από την τοξική καρκινογόνα ουσία κάδμιο και οι αρχές δεν κάνουν πρακτικά τίποτα για την επαγρύπνηση των εκατομμυρίων Κινέζων για τους οποίους αυτό το δημητριακό αποτελεί τη βασική τροφή.

Αυτά υποστηρίζει σημερινό δημοσίευμα στην κινεζική εβδομαδιαία επιθεώρηση «Νέος Αιώνας», που επικαλείται επιστημονικές μελέτες, οι οποίες εκπονούνται από το 2007. Το νέο διατροφικό σκάνδαλο είναι απείρως σοβαρότερο από προηγούμενες περιπτώσεις, καθώς η ετήσια παραγωγή ρυζιού ανέρχεται εκεί σε 200 εκατομμύρια τόνους.

«Αυτά τα τοξικά βαρέα μέταλλα μολύνουν την ατμόσφαιρα και τον υδροφόρο ορίζοντα, σε μεγάλο μέρος της κινεζικής επικράτειας. Μία πλήρης αλυσίδα μόλυνσης διατροφικών ειδών απαντάται εδώ και χρόνια», επισημαίνουν οι συντάκτες του δημοσιεύματος.

Ο Παν Τζενσίνγκ, ένας από τους επιστήμονες, που συμμετείχαν στις αναλύσεις, δήλωσε στο γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Agence France Presse ότι οι ποσότητες του κάδμιου, που περιέχονταν στο ρύζι, ήταν μερικές φορές πολύ μεγαλύτερες.

«Στις περιοχές με όξινα εδάφη που είναι γνωστό ότι είναι βαρύτατα μολυσμένες, διαπιστώσαμε ότι το 60% των ποσοτήτων ρυζιού περιείχαν κάδμιο σε ποσοστό πολύ πάνω του φυσιολογικού», υπογράμμισε ο Παν Τζενσίνγκ και τόνισε ότι «αυτό συνιστά εν δυνάμει κίνδυνο για την υγεία».

Το κάδμιο συσσωρεύεται στο σώμα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου, με επιπτώσεις στα νεφρά, τα κόκαλα και το συκώτι.
 

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ