ΚΟΣΜΟΣ

"Είναι διαφανείς οι αιγυπτιακές επιχειρήσεις με μέτοχο το στρατό;"

"Είναι διαφανείς οι αιγυπτιακές επιχειρήσεις με μέτοχο το στρατό;"
Οι ένοπλες δυνάμεις, σύμφωνα με το Bloomberg, έχουν ένα σημαντικό μερίδιο...

Οι ένοπλες δυνάμεις, σύμφωνα με το Bloomberg, έχουν ένα σημαντικό μερίδιο στην οικονομία, αφού είναι οι βασικοί μέτοχοι σε κρατικές υπηρεσίες αλλά και πολλές εταιρείες.

Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Στρατιωτικών Παραγωγής βρίσκονται πολλές επιχειρήσεις, όπως τροφοδοσίας, οικιακών συσκευών, κα. Για παράδειγμα η El Nasr που προσφέρει υπηρεσίες σε διάφορους τομείς δραστηριοτήτων και έχει 7.750 εργαζόμενους. Ανάμεσα τους, η φύλαξη παιδιών , η επισκευή αυτοκινήτων , η διοίκηση του ξενοδοχείων.

Υπάρχουν όμως και αρκετές στρατιωτικές επιχειρήσεις που παράγουν όπλα, οβίδες τεθωρακισμένων και εκρηκτικές ύλες, καθώς και εξοπλισμό πυροσβεστικών οχημάτων.

"Οι εταιρείες αυτές δεν είναι διαφανείς» επισημαίνει στο Bloomberg, ο Robert Springborg, καθηγητής στο Τμήμα υποθέσεις εθνικής ασφάλειας στη Ναυτική Μεταπτυχιακή Σχολή στο Monterey της Καλιφόρνια και συγγραφέας του βιβλίου "Μουμπάρακ Αίγυπτος: Ο κατακερματισμός της Πολιτικής Τάξης ».

"Όσο το ένα τρίτο της οικονομίας της Αιγύπτου βρίσκεται υπό στρατιωτικό έλεγχο τα έσοδα από τις επιχειρήσεις θα είναι κρατικό μυστικό" δήλωσε ο Αιγύπτιος Joshua Stacher, εμπειρογνωμόνων σε στρατιωτικά θέματα, καθηγητής στο Kent State University του Οχάιο.

Ο Samer Shehata, επίκουρος καθηγητής στο Edmund A. Walsh School of Foreign Service στο Πανεπιστήμιο Georgetown στην Ουάσιγκτον και συγγραφέας του βιβλίου "Shop Floor Πολιτισμός και Πολιτική στην Αίγυπτο" υποστηρίζει πως "ο στρατός έχει σίγουρα κεκτημένα οικονομικά συμφέροντα που θα μπορούσαν να αλλάξουν ή θα μπορούσαν να βάλουν τη χώρα σε κίνδυνο" .

Η El Nasr, είναι η εταιρεία που στηρίζει την οικονομία της χώρας, αφού παρέχει διάφορες υπηρεσίες, όπως τρόφιμα και καταλύματα. Ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της μεγάλης στρατιωτικής άσκησης που γίνεται κάθε δύο χρόνια στην Αίγυπτο με συμμετοχή στρατιωτικών από Γαλλία , Γερμανία , Ελλάδα , Ιταλία , Ιορδανία, Κουβέιτ, Πακιστάν και Τουρκία.

"Αυτές οι στρατιωτικές επιχειρήσεις έχουν σημαντικό ρόλο στην άνοδο της οικονομίας, αφού αυξάνεται η παραγωγή τροφίμων και οι καταναλωτικές δαπάνες, δήλωσε ο καθητηγής στη Ναυτική μεταπτυχιακή σχολή κ. Springborg.

Οι στρατιωτικοί έχουν "μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα», υποστηρίζει ο Bassma Kodmani, διευθυντής της εδρεύουσας στο Παρίσι οργάνωσης " Αραβική Πρωτοβουλία για τη μεταρρύθμιση" και σύμβουλος στο Γαλλικό Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας. "Οι εν λόγω επιχειρήσεις συμβάλλουν όμως στην οικοδόμηση του έθνους και στη διατήρηση του κεφαλαίου εντός των συνόρων της"

"Ο στρατός δεν θεωρείται διεφθαρμένος", υποστηρίζει μια ομάδα δημοσιογράφων στο Παρίσι την περασμένη εβδομάδα. "Μπορεί να φαίνεται παράξενο για τους ανθρώπους στη δύση, αλλά και στην Αίγυπτο δεν θεωρείται συγκλονιστικό το γεγονός ότι ο στρατός χτίζει οδικά δίκτυα ή προσφέρει στεγαστικά προγραμμάτων." καταλήγει το ρεπορτάζ.

Πηγή: Newscode.gr