ΚΟΣΜΟΣ

Η Ρωσία «κράτος μαφιόζων» υπό τον Πούτιν

Η Ρωσία «κράτος μαφιόζων» υπό τον Πούτιν
Ο ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν «σκότωσε το κράτος δικαίου»...

Ο ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν «σκότωσε το κράτος δικαίου» στη Ρωσία και το αντικατέστησε με «ένα κράτος μαφιόζων» δήλωσε σήμερα ο Μπόρις Νεμτσόφ, πρώην πρωθυπουργός της εποχής του Μπόρις Γιέλτσιν.

Ο κ. Πούτιν παραμένει πραγματικά ο πλέον ισχυρός άνδρας στη Ρωσία, εκτίμησε ο κ. Νεμτσόφ και πρόσθεσε ότι ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ δεν είναι «πρόεδρος στην πραγματικότητα». Απλώς είναι «ένας καλός μπλόγκερ», πρόσθεσε ειρωνευόμενος.

Ο κ. Νεμτσόφ συνέκρινε στη συνέχεια τον Βλαντιμίρ Πούτιν με τον αιγύπτιο πρώην πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ. «Ελπίζει ότι θα έχει ένα μέλλον πιο λαμπρό αλλά δεν είμαι καθόλου σίγουρος», είπε.

Σχολιάζοντας την προσεχή επίσκεψη του κ. Πούτιν στις Βρυξέλλες, στις 24 Φεβρουαρίου, με πρόσκληση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μπαρόζο, ο κ. Νεμτσόφ κατάγγειλε αυτούς που υποτάσσονται στην «ρεαλπολιτίκ» και «ξεχνούν τις αξίες τους πιστεύοντας μόνο στις υποσχέσεις και στο χρήμα».

Αναφέροντας ότι η Ρωσία είναι μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ο κ. Νεμτσόφ εκτίμησε ότι τα προβλήματα ελευθερίας έκφρασης και η διαφθορά δεν είναι μόνο ρωσικά προβλήματα αλλά «προβλήματα όλων των χωρών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης και του ΟΑΣΕ».

Ο κ. Νεμτσόφ, που ανήκει στο ρωσικό κίνημα της αντιπολίτευσης «Σολινταρνόστ» (Αλληλεγγύη) προσκλήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από την Ομάδα των Πρασίνων. Στις αρχές του χρόνου φυλακίστηκε επί 11 ημέρες γιατί συμμετείχε σε μια διαδήλωση στη Μόσχα που είχε απαγορευτεί από την αστυνομία.

Εξήγησε στην σημερινή συνέντευξή του ότι βασικός στόχος του είναι να εμποδίσει τον κ. Πούτιν να ξαναβγεί πρόεδρος. «Θα είναι μια καταστροφή για τη Ρωσία» κατέληξε.