ΚΟΣΜΟΣ

Φεύγουν οι Αμερικάνοι, έρχονται τα προβλήματα στο Ιράκ

Φεύγουν οι Αμερικάνοι, έρχονται τα προβλήματα στο Ιράκ
Το Ιράκ θα αντιμετωπίσει προβλήματα μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων....

Το Ιράκ θα αντιμετωπίσει προβλήματα μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα στα τέλη του 2011, όπως προβλέπεται, δήλωσε την Τετάρτη στην Ουάσινγκτον ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς.

"Υπάρχει βεβαίως από πλευράς μας συμφέρον να διατηρήσουμε μια επιπρόσθετη παρουσία" πέραν των επιπέδων που προβλέπονται στη συμφωνία του 2008, δήλωσε ο Γκέιτς ενώπιον της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής των Αντιπροσώπων.

"Και η αλήθεια είναι ότι οι Ιρακινοί θα έχουν κάποια προβλήματα τα οποία θα πρέπει να μπορούν να αντιμετωπίσουν αν εμείς δεν βρισκόμαστε εκεί σε ικανό αριθμό", σημείωσε.

Οι Ιρακινοί "δεν θα είναι ικανοί να προστατεύσουν τον ίδιο τους τον εναέριο χώρο" και θα αντιμετωπίσουν προκλήσεις στον τομέα των πληροφοριών και θα έχουν "προβλήματα επιμελητείας και συντήρησης", υπογράμμισε.

"Όμως είναι δική τους χώρα. Είναι μια κυρίαρχη χώρα", σημείωσε "και θα σεβαστούμε τη συμφωνία, εκτός κι αν οι Ιρακινοί μας ζητήσουν να έχουμε περισσότερα στρατεύματα εκεί".

Το Πεντάγωνο δηλώνει εδώ και καιρό ότι η Ουάσινγκτον θα εξέταζε οποιοδήποτε ιρακινό αίτημα για την παραμονή στο Ιράκ μετά το τέλος του 2011 περισσότερων αμερικανών στρατιωτών από τους περίπου 150 που προβλέπεται από τη συμφωνία του 2008 να στελεχώνουν ένα γραφείο συνεργασίας για την ασφάλεια.