ΚΟΣΜΟΣ

Έπεσαν έξω οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ

Έπεσαν έξω οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ
Κορυφαίοι αμερικανοί αξιωματούχοι των κρατικών υπηρεσιών πληροφοριών, υπεραμύνθηκαν ...

Κορυφαίοι αμερικανοί αξιωματούχοι των κρατικών υπηρεσιών πληροφοριών, υπεραμύνθηκαν των προβλέψεών τους σε ότι είχε να κάνει με τις λαϊκές εξεγέρσεις στην Αίγυπτο και την Τυνησία, αλλά υποσχέθηκαν να τα πάνε καλύτερα στο μέλλον, απαντώντας στην κριτική μελών του Κογκρέσου.

Ο Τζέϊμς Κλάπερ, επικεφαλής του εθνικού τομέα πληροφοριών, δήλωσε κατά τη διάρκεια ακρόασης από επιτροπή του Κογκρέσου ότι " Συγκεκριμένα στοιχεία για το πως και το πότε η αστάθεια μπορεί να οδηγήσει στην κατάρρευση διάφορων καθεστώτων, δεν ειναι πάντα εφικτό να γίνει αντιληπτό ή να προβλεφθεί ". Συμπλήρωσε δε, ότι " Αυτό που μπορεί να κάνει η υπηρεσία πληροφοριών σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι να μειώσει, αλλά όχι να εξαλείψει εντελώς, την αβεβαιότητα για αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις ".

Ο διευθυντής της CIA Λέον Πανέτα, είπε ότι η υπηρεσία του έχει συγκροτήσει ειδική δύναμη από 35 στελέχη, για να εξετάσει το πως η μελλοντική αναταραχή σε ευαίσθητες περιοχέςμπορεί να πυροδοτήσει και να επιφέρει πιθανές εξελίξεις.

Τόνισε ακόμα ότι πολύ μεγαλύτερη σημασία πρέπει να δοθεί στο πως το διαδίκτυο και τα κοινωνικά δίκτυα επικοινωνίας και ενημέρωσης μπορούν να δώσουν το σπινθήρα και να επηρεάσουν τη διενέργεια διαδηλώσεων. Εντούτοις ο Πανέτα επέστησε την προσοχή στις τεράστιες νέες σωρούς δεδομένων, που οι ειδικοί θα πρέπει να εντάξουν στις πηγές λήψης αποφάσεων.