ΚΟΣΜΟΣ

Ο ΟΗΕ θα αναλάβει να "τακτοποιήσει" τον Hashim Thaci

Ο ΟΗΕ θα αναλάβει να "τακτοποιήσει" τον Hashim Thaci
Η Σερβία ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, την Πέμπτη, να συστήσει...

Η Σερβία ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, την Πέμπτη, να συστήσει μια ανεξάρτητη έρευνα σχετικά με τις καταγγελίες ότι, ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Hashim Thaci και οι συνεργάτες του, βρίσκονται εδώ και μια δεκαετία πίσω από το εμπόριο ανθρώπινων οργάνων, αλλά και μία σειρά άλλων αδικημάτων.

Οι εκπρόσωποι της Δύσης απέρριψαν το αίτημα θεωρώντας ότι η αστυνομία της ΕΕ και το σώμα των δικαστών που έχει αποσταλεί στο Κόσοβο και το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει προκαταρκτική εξέταση σχετικά με τις καταγγελίες, μπορεί να χειριστεί όπως πρέπει το ζήτημα, κάτι το οποίο αμφισβητείται από το Βελιγράδι.

Μία αναφορά από τον Ντικ Μάρτι, απεσταλμένο της οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, κατηγορούσε πρώην μέλη του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου, πιστά στον πρωθυπουργό Χατσίμ Θάτσι, για απαγωγές στο Κόσοβο, εμπόριο όπλων και ναρκωτικών αλλά και παράνομη διακίνηση ανθρώπινων οργάνων, σερβικής καταγωγής πολίτών

Η αναφορά υιοθετήθηκε από την κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, τον τελευταίο μήνα. Ο Θάτσι, ο οποίος εξελέγη με σημαντική πλειοψηφία ο πρώτος πρωθυπουργός του Κοσόβου μετά την ανεξαρτησία του από τη Σερβία, πριν από 3 χρόνια, έχει απορρίψει την αναφορά και απειλεί με αγωγή.

Το Κόσοβο κατοικείται από αλβανικής καταγωγής πολίτες, κατά 90% και παραμένει υπό διεθνή προστασία από 2000 περίπου αστυνομικούς, δικαστικούς και τελωνειακούς που προέρχονται από την ΕΕ.