ΚΟΣΜΟΣ

Άρματα μάχης στους δρόμους του Μπαχρέιν

Άρματα μάχης στους δρόμους του Μπαχρέιν
Συνεδριάζουν εκτάκτως σήμερα οι επικεφαλής της διπλωματίας των χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (CCG) στη Μανάμα για να...

Συνεδριάζουν εκτάκτως σήμερα οι επικεφαλής της διπλωματίας των χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (CCG) στη Μανάμα για να υποστηρίξουν το Μπαχρέιν, που συγκλονίζεται από ένα κίνημα αμφισβήτησης, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Μπαχρέιν.

Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκαζε τις βιαιότητες που σημειώθηκαν σε βάρος διαδηλωτών στο Μπαχρέιν, όπου τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν, ενώ καλούσε τις αρχές να επιτρέπουν την πραγματοποίηση ειρηνικών συγκεντρώσεων.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον δήλωσε "ιδιαίτερα ανήσυχη μετά τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα" στη Μανάμα.

Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν κατά την έφοδο των δυνάμεων ασφαλείας τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα όταν οι αρχές διέλυσαν πλήθος αντικυβερνητικών διαδηλωτών που είχαν κατασκηνώσει στο κέντρο της Μανάμα. Σύμφωνα με διαδηλωτές, 60 από τους συγκεντρωμένους αγνοούνται.

Σήμερα,δεκάδες τεθωρακισμένα του στρατού αναπτύχθηκαν γύρω από την Πλατεία του Μαργαριταριού ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.Τα τεθωρακισμένα έλαβαν θέση κατά μήκος μιας λεωφόρου που βρίσκεται δίπλα στην πλατεία, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας είπε ότι νωρίτερα είχε δει τεθωρακισμένα που κινούνταν από το βόρειο Μπαχρέιν προς την πρωτεύουσα.

Παράλληλα ένας αμερικανός δημοσιογράφος που κάλυπτε τη διαδήλωση στο Μπαχρέιν για το τηλεοπτικό δίκτυο ABC ξυλοκοπήθηκε κατά τη βίαιη διάλυση πλήθους διαδηλωτών από τις δυνάμεις ασφαλείας στην Πλατεία του Μαργαριταριού, μετέδωσε το αμερικανικό δίκτυο.

Ο Μιγκέλ Μάρκες ήταν σε τηλεφωνική σύνδεση με το κανάλι του, όταν άρχισε να φωνάζει: "Όχι! Οχι! Είμαι δημοσιογράφος. Φεύγω. Με χτυπούν".

Μετά διακόπηκε η σύνδεση και αργότερα σε μια νέα σύνδεση ο Μάρκες εξήγησε ότι ξυλοκοπήθηκε από μια "ομάδα ταραξιών" οι οποίοι και τού άρπαξαν την κάμερα τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

"Μόλις ξυλοκοπήθηκα από μια ομάδα ταραξιών. Τώρα είμαι στην αγορά κοντά στο ξενοδοχείο μας, όπου έχει καταφύγει κόσμος", είπε υπογραμμίζοντας ότι δεν τραυματίστηκε σοβαρά.

Χθες Τετάρτη η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων (CPJ), που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, εξέφρασε έντονη ανησυχία για τις "επανειλημμένες βιαιότητες σε βάρος δημοσιογράφων που καλύπτουν τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Μέση Ανατολή"

"Τις τελευταίες ημέρες δημοσιογράφοι παρεμποδίστηκαν στη δουλειά τους, δέχτηκαν επιθέσεις, συνελήφθησαν στη Λιβύη, το Μπαχρέιν, το Ιράν και την Υεμένη", κατήγγειλε η μη κυβερνητική οργάνωση.