ΚΟΣΜΟΣ

Εξηγήσεις για τα όπλα μαζικής καταστροφής ζητά ο Κόλιν Πάουελ

Εξηγήσεις για τα όπλα μαζικής καταστροφής ζητά ο Κόλιν Πάουελ
Να του εξηγήσουν για ποιο λόγο του έδωσαν λανθασμένες πληροφορίες για το Ιράκ ζητεί από τη CIA και το Πεντάγωνο ο Αμερικανός πρώην...

Να του εξηγήσουν για ποιο λόγο του έδωσαν λανθασμένες πληροφορίες για το Ιράκ ζητεί από τη CIA και το Πεντάγωνο ο Αμερικανός πρώην υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, μετά τις αποκαλύψεις της βρετανικής εφημερίδας «Guardian» ότι ο Ιρακινός με το κωδικό όνομα «Curveball» έδωσε ψεύτικες πληροφορίες στις αμερικανικές αρχές.

Ο Κόλιν Πάουελ είχε δηλώσει στις 5 Φεβρουαρίου 2003 σε ομιλία του στον ΟΗΕ ότι έχει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το Ιράκ έχει βιολογικά όπλα, βασιζόμενος στις πληροφορίες που είχε δώσεις στις αμερικανικές αρχές ο «Curveball».

«Το ερώτημα θα έπρεπε να έχει τεθεί στη CIA και την DIA (υπηρεσία αμυντικών πληροφοριών) προτού αυτές οι λανθασμένες πληροφορίες (για την ύπαρξη βιολογικών όπλων) αναφερθούν στην έκθεσή μου προς το Κογκρέσο, στο λόγο για την Κατάσταση του Εθνους (του πρώην προέδρου Τζορτζ Μπους του νεότερου) και στην παρέμβασή μου στον ΟΗΕ στις 5 Φεβρουαρίου (2003)», δήλωσε στην «Guardian» ο Πάουελ.

Ο Ιρακινός Ράφιντ Αχμεντ Αλουάν αλ-Τζανάμπι, γνωστός με το κωδικό όνομα «Curveball» παραδέχθηκε ότι είπε ψέματα στις αμερικανικές αρχές για το πρόγραμμα κατασκευής όπλων μαζικής καταστροφής του Ιράκ για να πετύχει την ανατροπή του Σαντάμ Χουσέιν.

Για την υπόθεση αυτή, η εφημερίδα Los Angeles Times είχε αποκαλύψει το 2005 πως οι πληροφορίες του «Curveball» για ιρακινά όπλα μαζικής καταστροφής ήταν ελάχιστα αξιόπιστες, σύμφωνα με τις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες BND.