ΚΟΣΜΟΣ

Πιέζεται ο Γερμανός υπουργός για την υπόθεση λογοκλοπής

Πιέζεται ο Γερμανός υπουργός για την υπόθεση λογοκλοπής
Εντείνεται η πίεση που δέχεται ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Καρλ Τέοντορ τσου Γκούτενμπεργκ...

Εντείνεται η πίεση που δέχεται ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Καρλ Τέοντορ τσου Γκούτενμπεργκ εξαιτίας των κατηγοριών για λογοκλοπή στη συγγραφή της διδακτορικής του διατριβής.

Ο υπ. Άμυνας βρίσκεται από χθες το απόγευμα στο Αφγανιστάν όπου για πρώτη φορά διανυκτέρευσε σε βάση της γερμανικής αποστολής στην επαρχία Μπαγκλάν. Στη Γερμανία ωστόσο συνεχίζονται οι αποκαλύψεις περί λογοκλοπής. Σύμφωνα με το Spiegel Online ο υπουργός δεν είχε τις απαιτούμενες παραπομπές σε περισσότερα από τα οχτώ, μέχρι τώρα γνωστά, αποσπάσματα και αντέγραψε μεταξύ άλλων από τον ιστότοπο της αμερικανικής πρεσβείας, από κείμενα κομματικών φίλων και δημοσιεύματα σε εφημερίδες.

Μέλη της γερμανικής κυβέρνησης παίρνουν ήδη διακριτικές αποστάσεις από τον κ. Γκούτεμπεργκ. "Οι κατηγορίες κατά του υπ. Άμυνας περί λογοκλοπής θα πρέπει να διαλευκανθούν πλήρως και με ηρεμία", δήλωσε η υπ. Δικαιοσύνης Ζαμπίνε Λοϊτχόιζερ-Σναρενμπέργκερ στην εφημερίδα Hamburger Abendblatt. Αποστάσεις παίρνει και το πανεπιστήμιο του Μπαϊρόιτ όπου ο κ. Γκούτενμπεργκ υπέβαλε το 2006 τη διδακτορική του διατριβή. Ο πρόεδρος του πανεπιστημίου δήλωσε ότι θα ζητηθεί από τον υπουργό να τοποθετηθεί στις κατηγορίες γραπτώς.

Ο κ. Γκούτενμπεργκ απορρίπτει ως αστήριχτες τις κατηγορίες. Στελέχη της αντιπολίτευσης ζήτησαν την παραίτηση του υπ. Άμυνας. Η πολιτική καριέρα του "απειλείται σοβαρά" εκτιμά ο πανεπιστημιακός ερευνητής Γκερντ Λάνγκουτ. "Εάν υπάρχει πράγματι λογοκλοπή και επιβεβαιωθεί από την αρμόδια επιτροπή του πανεπιστημίου θα μπορούσε να του κοστίσει την υπουργική του θέση", λέει ο κ. Λάνγκουτ στη Handelsblatt.

Ο Καρλ Τέοντορ τσου Γκούτενμπεργκ είναι ο δημοφιλέστερος πολιτικός στη Γερμανία. Ο φέρελπις πολιτικός της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) θεωρείται από τους πιθανότερους μελλοντικούς διεκδικητές της καγκελαρίας στο χώρο της Χριστιανικής Ένωσης.

Η υπόθεση της λογοκλοπής έρχεται να προστεθεί στην κριτική που είχε αντιμετωπίσει τελευταία ο κ. Γκούτενμπεργκ για αεροπορικό βομβαρδισμό της "Μπουντεσβέρ" στο Αφγανιστάν και το χειρισμό των καταγγελιών για τις συνθήκες στο εκπαιδευτικό πλοίο του πολεμικού ναυτικού Gorch Fock.