ΚΟΣΜΟΣ

Αυστηρότερη η φύλαξη στα σύνορα της Τουρκίας

Αυστηρότερη η φύλαξη στα σύνορα της Τουρκίας
"Η Τουρκία αναδιοργανώνει τη φύλαξη των συνόρων ώστε να καταφέρει πλήγμα στην παράνομη διακίνηση...

"Η Τουρκία αναδιοργανώνει τη φύλαξη των συνόρων ώστε να καταφέρει πλήγμα στην παράνομη διακίνηση ατόμων και την παράνομη μετανάστευση από τα εδάφη της προς την Ευρώπη", είπε ο Τούρκος Βοηθός Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Ζεκεριά Σαρμπάκ σε σεμινάριο με θέμα "Διάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της μετανάστευσης προς την Ευρώπη" που οργάνωσε στην Κωνσταντινούπολη η τουρκική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης και ο Επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα Thomas Hammarberg.

"Η κυβέρνηση μας έχει αποφασίσει να τροποποιήσει τη νομοθεσία, να εγκαινιάσει νέες πολιτικές και πρακτικές για τους πρόσφυγες και να διεξάγει περισσότερο ενεργά την μάχη κατά της παράνομης μετανάστευσης, σεβόμενη παράλληλα τα ανθρώπινα δικαιώματα", είπε ο Τούρκος υπουργός.

Η Τουρκία αναδιοργανώνει επίσης τη διαχείριση φύλαξης των συνόρων ώστε να φυλάσσονται "περισσότερο αποτελεσματικά", υπογράμμισε ο κ. Σαρμπάκ προσθέτοντας ότι η νέα νομοθεσία θα τεθεί σε ισχύ σε δύο χρόνια και ότι η Ε.Ε., η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες καθώς και ΜΚΟ συμμετείχαν στην διαδικασία λήψης των σχετικών αποφάσεων.

Ο Επίτροπος ανθρωπίνων δικαιωμάτων κ. Thomas Hammarberg σημείωσε ότι το μεταναστευτικό συνιστά ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Ευρώπης, ότι υπάρχουν ζητήματα προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων ιδιαιτέρως των παιδιών και των αιτούντων άσυλο.

"Η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών , των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων, με παράλληλη διαχείριση του ρεύματος μετανάστευσης συνιστά μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ε.Ε. αυτή την περίοδο. Μια λειτουργική πολιτική αντιμετώπισης αυτών των προκλήσεων θα πρέπει να περιέχει μια ανθρώπινη προσέγγιση για την ανάγκη προστασίας των μεταναστών και την ενσωμάτωση τους" υπογράμμισε ο κ Hammarberg.

Πηγή: ΑΠΕ