ΚΟΣΜΟΣ

“Goodbye Lenin” για χάρη του Euro!

“Goodbye Lenin” για χάρη του Euro!
Τα «θαύματα» του μοντάζ χρησιμοποίησαν οι Ουκρανοί σε ένα προωθητικό βίντεο...

Τα «θαύματα» του μοντάζ χρησιμοποίησαν οι Ουκρανοί σε ένα προωθητικό βίντεο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, που φιλοξενούν από κοινού με την Πολωνία το 2012.

Στο φιλμάκι, που διαρκεί 90 δευτερόλεπτα, προβάλλονται όλα τα αξιοθέατα του Κιέβου και των υπολοίπων πόλεων που θα φιλοξενήσουν ποδοσφαιρικούς αγώνες. Δείχνει επίσης χορευτές με παραδοσιακές στολές που χορεύουν γύρω από μια φωτιά, ενώ ένας μεγαλόσωμος κοζάκος καλπάζει καμαρωτός με το άλογό του, υπό τους ήχους παραδοσιακής ουκρανικής μουσικής.

Όταν όμως η κάμερα περνά από την πλατεία Ελευθερίας του Κιέβου, κάτι λείπει: πρόκειται για το άγαλμα του Λένιν.Το άγαλμα του ηγέτη της Οκτωβριανής Επανάστασης, ύψους 30 μέτρων και ορατό από όλα τα σημεία της πλατείας, βρίσκεται εκεί από το 1963. Στο βίντεο έχει εξαφανιστεί και στη θέση του υπάρχει άδεια η βάση του αγάλματος.

Οι παραγωγοί του βίντεο, που κόστισε περίπου 3,5 εκατομμύρια ευρώ (!) σύμφωνα με την εφημερίδα «Daily Mail», υποστηρίζουν ότι «έσβησαν» τον Λένιν από τις εικόνες, επειδή ακολουθούν μια πολιτική που υπαγορεύει να μην υπάρχουν πολιτικά ή εμπορικά σύμβολα στα προωθητικά βίντεο για το Euro του 2012.

Η κουβέντα έχει «ανάψει» στο Διαδίκτυο, με αρκετούς χρήστες να κατηγορούν τους υπεύθυνους ότι προσπαθούν να ξαναγράψουν την ιστορία της χώρας.

Η επίσημη παρουσίαση του φιλμ έγινε στις αρχές του μήνα από τον πρόεδρο της χώρας Βίκτορ Γιαννουκόβιτς, κατά το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.

Και τότε ξέσπασαν δυσμενή σχόλια για την προτροπή του προέδρου, να επισκεφθούν τουρίστες τη χώρα την άνοιξη, καθώς τότε οι Ουκρανές φορούν λιγότερα ρούχα!