ΚΟΣΜΟΣ

Για πράκτορα της CIA κατηγορούν τη μπλόγκερ από τη Συρία

Για πράκτορα της CIA κατηγορούν τη μπλόγκερ από τη Συρία
Η νεαρή μπλόγκερ Ταλ Αλ-Μαλούχι από τη Συρία, η οποία καταδικάσθηκε τη Δευτέρα σε φυλάκιση πέντε ετών...

Η νεαρή μπλόγκερ Ταλ Αλ-Μαλούχι από τη Συρία, η οποία καταδικάσθηκε τη Δευτέρα σε φυλάκιση πέντε ετών από το δικαστήριο κρατικής ασφαλείας στη Δαμασκό, «εργαζόταν για τη CIA», την αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών, υποστήριξε σήμερα η εκπρόσωπος του συριακού υπουργείου Εξωτερικών.

«Έχουμε ενημερωθεί για τις διαμαρτυρίες που διατυπώθηκαν (από δυτικές χώρες) και θέλαμε να δώσουμε εξηγήσεις όσον αφορά το θέμα της καταδίκης» της Μαλούχι, η οποία έχει γεννηθεί το 1991 στο Χομς, στην κεντρική Συρία, δήλωσε η Μπούσρα Καναφάνι.

Σύμφωνα με την ίδια, «σε ηλικία 15 ετών», η Ταλ Αλ-Μαλούχι, «στρατολογήθηκε από αυστριακό αξιωματικό της FNUOD (Δύναμη Επόπτευσης του ΟΗΕ στα Υψώματα του Γκολάν), η οποία της ζήτησε να φύγει μαζί με την οικογένειά της για το Κάιρο».

Εκείνη αναχώρησε τότε, στις 29 Σεπτεμβρίου του 2006, από τη Συρία για την Αίγυπτο, προσέθεσε η Καναφάνι.

Εκεί, «ένας αξιωματικός των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών την παρουσίασε σε αμερικανούς (διπλωμάτες) της πρεσβείας των ΗΠΑ», συνέχισε.

Αυτοί της ζήτησαν να «δίνει πληροφορίες για τη δουλειά της πρεσβείας της Συρίας στο Κάιρο, κυρίως για τον τρίτο γραμματέα Σάμερ Ράμποου», σύμφωνα με την Καναφάνι.

Η νεαρή μπλόγκερ καταδικάστηκε στις 14 Φεβρουαρίου σε πενταετή κάθειρξη από το δικαστήριο κρατικής ασφάλειας της Δαμασκού για παροχή πληροφοριών σε μια ξένη χώρα, σύμφωνα με το συριακό παρατηρητήριο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η μπλόγκερ, η οποία είναι 19 ετών, συνελήφθη από τις συριακές αρχές το Δεκέμβριο του 2009.