ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές σε κλίμα πόλωσης στην Ουγκάντα

Εκλογές σε κλίμα πόλωσης στην Ουγκάντα
Οι πολίτες της Ουγκάντα προσέρχονται στις κάλπες την Παρασκευή για να επαναφέρουν τον ήδη επί μακρό χρονικό....

Οι πολίτες της Ουγκάντα προσέρχονται στις κάλπες την Παρασκευή για να επαναφέρουν τον ήδη επί μακρό χρονικό διάστημα πρόεδρο της χώρας Μουσεβένι, ξανά στο πηδάλιο. Προηγήθηκε μία οξυμένη προεκλογική περίοδος όπου η αντιπολίτευση κάλεσε τον κόσμο να αντιδράσει δυναμικά με διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες στους δρόμους, αν η εκλογική διαδικασία αποδειχθεί στημένη.

Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης και προεδρικός υποψήφιος Κίτζα Μπεσίγκιε, απείλησε με φαινόμενα "τύπου" Αιγύπτου, αν οι εκλογές δεν είναι δίκαιες.

Η ανακάλυψη δισεκατομμυρίων βαρελιών εκμεταλλεύσιμων αποθεμάτων πετρελαίου, κατά μήκος των δυτικών συνόρων, της χώρας της ανατολικής Αφρικής, έχει καταστήσει πολύ περισσότερο σημαντικό το διακύβευμα αυτής της εκλογικής αναμέτρησης.

Ο εκλεκτός της κάλπης θα αναλάβει να τοποθετήσει την Ουγκάντα στις 50 κορυφαίες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες του πλανήτη, αλλά και να διαχειρισθεί τα πετροδόλαρα που θα εισρεύσουν άφθονα, αλλά και τα κεφάλαια των μεγαλοεπενδυτών.

Αυτή θα είναι η τρίτη στη σειρά εκλογική διαδικασία όπου ο πρώην αντάρτης, πρόεδρος Μουσεβένι και ο πρώην προσωπικός του γιατρός στη ζούγκλα την εποχή των μαχών, Μπεσίγκιε, αναμετρώνται κατά μέτωπο.

Και οι δύο προηγούμενες κατέληξαν σε διαμάχη καθώς ο ηττημένος Μπεσίγκιε κατέφυγε, χωρίς επιτυχία στο Ανώτατο Δικαστήριο για να ακυρώσει την εκλογή.

Αυτή τη φορά προσκάλεσε από πριν τον λαό να πάρει την κατάσταση στα χέρια του.