ΚΟΣΜΟΣ

Πορεία θριάμβου σήμερα στο Κάιρο

Πορεία θριάμβου σήμερα στο Κάιρο
Μια εβδομάδα μετά την παραίτηση του Χόσνι Μουμπάρακ, χιλιάδες διαδηλωτές υψώνοντας αιγυπτιακές σημαίες επέστρεψαν σήμερα στη μεγάλη...

Μια εβδομάδα μετά την παραίτηση του Χόσνι Μουμπάρακ, χιλιάδες διαδηλωτές υψώνοντας αιγυπτιακές σημαίες επέστρεψαν σήμερα στη μεγάλη πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, για να γιορτάσουν τη πτώση του 30χρονου καθεστώτος και να διατηρήσουν την πίεση στο στρατό για να απελευθερώσει τους κρατούμενους και να διασφαλίσει πραγματικές δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.

Στο σημείο αυτό, που ήταν ο πυρήνας της λαϊκής εξέγερσης και γνώρισε σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ των διαδηλωτών και των οπαδών του πρώην προέδρου, η ατμόσφαιρα ήταν γιορτινή. "Είναι μια γιορτή. Είμαστε ευτυχείς που ο Μουμπάρακ έφυγε. Νομίζω ότι θα ερχόμαστε κάθε εβδομάδα, κάθε Παρασκευή", είπε ο 50χρονος Νάσερ Μοχάμεντ.

Στην πλατεία ωστόσο παραμένουν τα άρματα του στρατού και στρατιώτες ελέγχουν την ταυτότητα όσων προσέρχονται σε διαφορετικά σημεία των εισόδων της πλατείας. Μέλη των λαϊκών επιτροπών, τις οποίες συγκροτούν διαδηλωτές, πραγματοποιούν επίσης ελέγχους. Ο στρατός συμμετείχε στη γιορτή με μια στρατιωτική ορχήστρα να παίζει πατριωτικά εμβατήρια.

Ο Μουμπάρακ εγκατέλειψε την εξουσία στις 11 Φεβρουαρίου ύστερα από 18 ημέρες μαζικών διαδηλώσεων, κατά τις οποίες 365 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σύμφωνα με επίσημο απολογισμό. Ο Μουμπάρακ μεταβίβασε την εξουσία στο στρατό, ο οποίος ανέστειλε το Σύνταγμα και διέλυσε το κοινοβούλιο προετοιμάζοντας τη διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας σε εκλεγμένη κυβέρνηση μέσα σε χρονικό διάστημα έξι μηνών.

Ο "συνασπισμός των νέων της εξέγερσης", μια ομάδα υποστηρικτών της δημοκρατίας που μετείχε στην εξέγερση ζήτησε η σημερινή διαδήλωση να αποτελέσει αφορμή για τη "μνήμη των μαρτύρων της ελευθερίας, της αξιοπρέπειας και της δικαιοσύνης".

Σε μήνυμά του στο Facebook ο συνασπισμός των νέων ζητεί την άμεση απελευθέρωση όλων των κρατουμένων που συνελήφθηκαν κατά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και την αντικατάσταση της σημερινής κυβέρνησης που ορίστηκε από το στρατό για να διεκπεραιώσει τις τρέχουσες υποθέσεις.

Σύμφωνα με τον Γκαμάλ Εΐντ, έναν δικηγόρο του Δικτύου για την Ενημέρωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, "εκατοντάδες άνθρωποι κρατούνται", ορισμένοι από το στρατό "αλλά ο ακριβής αριθμός τους δεν είναι γνωστός".

"Αν οι συλληφθέντες δεν αφεθούν ελεύθεροι, χωρίς να μιλάμε για παλαιότερους πολιτικούς κρατούμενους, αυτό θα δείξει ότι ο στρατός δεν τηρεί τις δεσμεύσεις του για πολιτικές μεταρρυθμίσεις", δήλωσε ο Μοχάμεντ Ουάκεντ, ένας από τους οργανωτές της διαδήλωσης.

Η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κάνουν λόγο για μαρτυρίες διαδηλωτών που υπέστησαν βασανισμούς από στρατιώτες. Παρότι ο στρατός ήταν η ραχοκοκαλιά του καθεστώτος Μουμπάρακ, συνεχίζει να είναι δημοφιλής στην αιγυπτιακή κοινή γνώμη καθώς δεν άνοιξε πυρ κατά των διαδηλωτών.