ΚΟΣΜΟΣ

Κόντρα ΗΠΑ-Κίνας για έναν γεωλόγο

Κόντρα ΗΠΑ-Κίνας για έναν γεωλόγο
Την άμεση απελευθέρωση του Αμερικανού γεωλόγου Σούε Φενγκ, ο οποίος έχει καταδικαστεί στην Κίνα σε κάθειρξη οκτώ χρόνων για κλοπή κρατικών..

Την άμεση απελευθέρωση του Αμερικανού γεωλόγου Σούε Φενγκ, ο οποίος έχει καταδικαστεί στην Κίνα σε κάθειρξη οκτώ χρόνων για κλοπή κρατικών απόρρητων εγγράφων, ζήτησαν σήμερα οι ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε ο αμερικανός πρεσβευτής στο Πεκίνο αμέσως μετά την επικύρωση της ποινής του Σούε από το εφετείο.

"Ζητάμε την άμεση απελευθέρωση του Σούε Φενγκ για ανθρωπιστικούς λόγους", δήλωσε ο Τζον Χάντσμαν, ο οποίος συναντήθηκε με τον γεωλόγο μετά την ανάγνωση της ετυμηγορίας.

Ο Σούε συνελήφθη το 2007 και καταδικάστηκε τον περασμένο Ιούλιο σε 8ετή κάθειρξη για κλοπή απόρρητων εγγράφων επειδή μεσολάβησε στην πώληση βάσης δεδομένων με πληροφορίες για την κινεζική πετρελαϊκή βιομηχανία.

Ο 44χρονος γεωλόγος γεννημένος στην Κίνα, αλλά με αμερικανική υπηκοότητα εργαζόταν στην αμερικανική εταιρία συμβούλων HIS Energy. Ο ίδιος ισχυρίζεται πως οι πληροφορίες ήταν διαθέσιμες δημόσια και πως οι κινεζικές αρχές τις χαρακτήρισαν ως απόρρητες μετά την πώλησή τους.