ΚΟΣΜΟΣ

«Μπέρδεμα» με το εμπόριο οργάνων στο Κόσσοβο

«Μπέρδεμα» με το εμπόριο οργάνων στο Κόσσοβο
Διαψεύδει η αποστολή του ΟΗΕ στο Κόσοβο (UNMIK) τις πληροφορίες που μετέδωσε το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 24, σύμφωνα με τις...

Διαψεύδει η αποστολή του ΟΗΕ στο Κόσοβο (UNMIK) τις πληροφορίες που μετέδωσε το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 24, σύμφωνα με τις οποίες δεν παρέδωσε ποτέ στην αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κόσοβο (Eulex) έγγραφα του 2003 για το εμπόριο ανθρωπίνων οργάνων στην περιοχή.


Στο τέλος του 2008 και στις αρχές του 2009 η UNMIK προώθησε όλα τα έγγραφα που αφορούσαν την υπόθεση στην Eulex και εξέφρασε την ετοιμότητά της να παράσχει πλήρη στήριξη σε οποιαδήποτε μελλοντική διερεύνηση, δήλωσε ο εκπρόσωπος της UNMIK, Ολιβιέ Σαλγάδο.

Ο τηλεοπτικός σταθμός France 24 ωστόσο, επικαλούμενος εμπιστευτικό έγγραφο του 2003 “κατηγορεί” τον ΟΗΕ ότι γνώριζε από τότε για το εμπόριο ανθρωπίνων οργάνων, πέντε χρόνια πριν από την ανακίνηση του ζητήματος από τη γενική εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) Κάρλα ντελ Πόντε.

Ανέφερε ότι την περίοδο που διαπράχθηκαν τα εγκλήματα στο Κόσοβο ήταν εγκατεστημένα χιλιάδες μέλη αποστολών του ΟΗΕ, του ΟΑΣΕ και στρατιώτες του ΝΑΤΟ που ήταν αρμόδιοι για την προστασία των πολιτών.
Από την πλευρά του ο Ντικ Μάρτι, ειδικός εισηγητής του Συμβουλίου της Ευρώπης που συνέταξε έκθεση για το εμπόριο ανθρωπίνων οργάνων στο Κόσοβο, δήλωσε στο France 24 ότι δεν γνώριζε για το έγγραφο, δεν το είδε ποτέ, αλλά ότι γνωρίζει τα γεγονότα που περιγράφονται σε αυτό και έθεσε ζήτημα αποτελεσματικότητας της διεθνούς συνεργασίας.