ΚΟΣΜΟΣ

Πακέτο μέτρων για την Αίγυπτο από τους 27

Πακέτο μέτρων για την Αίγυπτο από τους 27
Τις τελευταίες εξελίξεις στην Αίγυπτο θα συζητήσουν οι 27 υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες...

Τις τελευταίες εξελίξεις στην Αίγυπτο θα συζητήσουν οι 27 υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες την Κυριακή το βράδυ και τη Δευτέρα, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων.

Ειδικότερα, στο ανεπίσημο δείπνο που θα παραθέσει η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον στους υπουργούς εξωτερικών της Ε.Ε. τη Δευτέρα το βράδυ θα συζητηθεί η πολιτική κατάσταση στην Αίγυπτο μετά την αποχώρηση του Χόσνι Μουμπάρακ.

Στη διάρκεια του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, τη Δευτέρα, θα εξεταστεί το πώς η Ε.Ε. μπορεί να βοηθήσει τη νέα αιγυπτιακή κυβέρνηση να διαχειριστεί τη μετάβαση προς τη διενέργεια ελεύθερων και δημοκρατικών εκλογών και την εφαρμογή ενός προγράμματος κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης.

Βασική ιδέα των συζητήσεων είναι να συμφωνηθεί ένα πακέτο μέτρων βοήθειας που θα αφορά στην εκλογική διαδικασία, την ανάπτυξη της κοινωνίας των πολιτών, την υποστήριξη της αναμόρφωσης του συστήματος απονομής δικαιοσύνης, αλλά και την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη.

Πρόθεση είναι το πακέτο αυτό να προταθεί από την κυρία Άστον στις αιγυπτιακές αρχές κατά την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει τη Δευτέρα το βράδυ και την Τρίτη.

Οι υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν ακόμη το αίτημα των αιγυπτιακών αρχών να παγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία αρκετών αξιωματούχων του παλιού καθεστώτος.