ΚΟΣΜΟΣ

O ξεσηκωμός του αραβικού κόσμου

O ξεσηκωμός του αραβικού κόσμου
Σε τροχιά ανατροπών βρίσκεται ο αραβικός κόσμος, μετά την πτώση των καθεστώτων σε Τυνησία και Αίγυπτο...

Σε τροχιά ανατροπών βρίσκεται ο αραβικός κόσμος, μετά την πτώση των καθεστώτων σε Τυνησία και Αίγυπτο. Ύστερα από την προσευχή της Παρασκευής, εκδηλώθηκαν μαζικές λαϊκές εξεγέρσεις, από τη Λιβύη μέχρι το Κουβέιτ και από την Ιορδανία μέχρι το Τζιμπουτί.

Λιβύη

Εκρηκτική είναι η κατάσταση στη Λιβύη. Δυνάμεις ασφαλείας έχουν περικυκλώσει την πόλη Αλ Μπάιντα, στα ανατολικά της χώρας. Πληροφορίες κυβερνητικών πηγών αναφέρουν πως άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας πήραν εντολή να φύγουν από το κέντρο της πόλης, ώστε να αποφευχθούν οι συγκρούσεις με τους διαδηλωτές. Ωστόσο πληροφορίες μέσω διαδικτύου, υποστηρίζουν ότι διαδηλωτές κυνήγησαν και έδιωξαν τους αστυνομικούς από την πόλη μετά από βίαιες συγκρούσεις.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία περισσότεροι από 84 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι ότι δύο αστυνομικοί προσπαθούσαν να διαλύσουν μια συγκέντρωση, αλλά οι διαδηλωτές τους έπιασαν και τους κρέμασαν.

Εξάλλου, τουλάχιστον χίλιοι κρατούμενοι στασίασαν και δραπέτευσαν νωρίς από φυλακή της Βεγγάζης. Μόλις 150 εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν.

Υεμένη

Οι δυνάμεις ασφαλείας, μαζί με φιλοκυβερνητικούς διαδηλωτές, συγκρούστηκαν με δεκάδες άτομα που ζητούν την παραίτηση του προέδρου Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, ο οποίος κυβερνά τη χώρα επί 32 χρόνια. Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν.

Νοσοκομειακές πηγές ανέφεραν ότι τέσσερις διαδηλωτές σκοτώθηκαν από πυρά στο Άντεν, στα νότια της χώρας και άλλος ένας (σύμφωνα με άλλες πηγές, δύο) από χειροβομβίδα στην πόλη Ταΐζ.

Στο Άντεν, που τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται στο επίκεντρο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για την "υπερβολική χρήση βίας" εκ μέρους των δυνάμεων ασφαλείας. Ορισμένοι έβαλαν φωτιά σε ένα κτίριο που χρησιμοποιούσε παλαιότερα η αστυνομία, άλλοι εκτόξευαν πέτρες εναντίον κυβερνητικών κτιρίων. Το σύνθημα που κυριαρχούσε ήταν "Άλι, άκου, ο λαός θέλει να φύγεις".

Αρκετές χιλιάδες υποστηρικτές του προέδρου (η κρατική τηλεόραση έκανε λόγο για ένα εκατομμύριο) κατέβηκαν επίσης στους δρόμους της Ταΐζ απαντώντας "όχι στο χάος και στο σαμποτάζ, ναι στην ενότητα και τη σταθερότητα". Ο ίδιος ο Σάλεχ είχε προειδοποιήσει πριν από ημέρες ότι κάποιοι που εξυπηρετούν "ξένα" συμφέροντα θέλουν να σπείρουν το "χάος" στον αραβικό κόσμο.

Μπαχρέιν

Στο Μπαχρέιν ο στρατός άνοιξε πυρ εναντίον διαδηλωτών που ήθελαν να κάνουν καθιστική διαμαρτυρία στην πρωτεύουσα Μανάμα, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δεκάδες άνθρωποι, την ώρα που ο πρίγκιπας διάδοχος του βασιλείου υποσχόταν διάλογο με την αντιπολίτευση μόλις επιστρέψει η "ηρεμία" στη χώρα.

Οι διαδηλωτές προσπαθούσαν να φτάσουν στην πλατεία του Μαργαριταριού όπου τα ξημερώματα της Πέμπτης οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν διαλύσει βίαια μια καθιστική, αντικαθεστωτική διαμαρτυρία
Ο πρίγκιπας διάδοχος, Σάλμαν μπεν Χάμαντ Αλ-Χαλίφα, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, υποσχέθηκε πάντως ότι θα κάνει διάλογο με την αντιπολίτευση, τονίζοντας ότι το Μπαχρέιν "δεν ήταν ποτέ αστυνομικό κράτος".
Το Μπαχρέιν, ένα μικρό βασίλειο στον Κόλπο, όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι σιίτες, κυβερνάται από το 18ο αιώνα από μια σουνιτική δυναστεία.

Ενώ οι σιίτες έθαβαν σήμερα τους τέσσερις νεκρούς από τις ταραχές της Πέμπτης, χιλιάδες σουνίτες συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στο βασιλιά Χάμαντ Μπεν Σάλμαν Αλ-Χαλίφα.

Η αντιπολίτευση ζητά την παραίτηση της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός, σεΐχης Χαλίφα μπεν Σάλμαν αλ-Χαλίφα, που είναι και θείος του βασιλιά, κατέχει αυτή τη θέση από το 1971, όταν ανεξαρτητοποιήθηκε η χώρα.

Ιορδανία

Υποστηρικτές του καθεστώτος επιτέθηκαν σε διαδήλωση εκατοντάδων νέων, τραυματίζοντας πολλούς από τους διαδηλωτές. Αυτές ήταν οι πρώτες σοβαρές ταραχές που σημειώνονται στο βασίλειο από την έναρξη του αντικαθεστωτικού κινήματος, τον Ιανουάριο.

Το επίσημο πρακτορείο Petra έκανε λόγο για "χιλιάδες διαδηλωτές υποστηρικτές της κυβέρνησης" που φώναζαν "είμαστε έτοιμοι να πεθάνουμε για σένα, ω Άμπου Χουσέιν", αναφερόμενοι στο βασιλιά Αμπντάλα Β΄.

Η εκδοχή αυτή πάντως αντικρούεται από τις εικόνες που μετέδωσε το κανάλι Αλ Τζαζίρα, στις οποίες διακρίνονται άνδρες να χτυπούν τους διαδηλωτές με ξύλα και σιδερόβεργες.

Ομάν

Μερικές εκατοντάδες κάτοικοι του Ομάν, ανάμεσά τους και γυναίκες, διαδήλωσαν ειρηνικά στο κέντρο της πρωτεύουσας Μουσκάτ ζητώντας αύξηση των μισθών και πολιτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά και να παραχωρηθούν περισσότερες εξουσίες στο κοινοβούλιο.

"Θέλουμε μεταρρυθμίσεις", φώναζαν οι διαδηλωτές, τους οποίους είχαν περικυκλώσει γυναίκες και άνδρες αστυνομικοί.

"Πού είναι η δημοκρατία;", έγραφε ένα πανό που κρατούσε ένας άνδρας, ενώ ένα άλλο ζητούσε την "ακύρωση των χρεών" προς τις τράπεζες.

Οι διαδηλωτές δήλωσαν ότι έχουν υπογράψει μία αίτηση που θα σταλεί στην κυβέρνηση και με την οποία ζητούν την αύξηση των μισθών και την παροχή βοήθειας σε όσους δεν είναι σε θέση να εργαστούν ή είναι ανάπηροι.

Το σουλτανάτο του Ομάν, με πληθυσμό λίγο μικρότερο από 3 εκατομμύρια ανθρώπους, από τους οποίους μόνο είναι μισοί είναι πολίτες του Ομάν, κυβερνά ο Καμπούς Μπιν Σάιντ Αλ Σάιντ, που κληρονόμησε τη θέση.

Τζιμπουτί

Συγκρούσεις ξέσπασαν απόψε μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών, που έκαναν χρήση δακρυγόνων, μετά από μια μεγάλη συγκέντρωση της αντιπολίτευσης κατά του καθεστώτος του προέδρου Ισμαήλ Όμαρ Γκουέλεχ.

Οι ταραχές ξεκίνησαν μόλις έπεσε η νύχτα γύρω από το στάδιο Γκούλεντ, όπου είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς το απόγευμα αρκετές χιλιάδες άνθρωποι.

Οι αστυνομικοί εκτόξευσαν δακρυγόνα στους διαδηλωτές οι οποίοι απαντούσαν με πέτρες. Στην περιοχή ακούγονταν εκρήξεις. Τουλάχιστον δύο αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν ενώ πολλά άλλα υπέστησαν ζημιές από τους διαδηλωτές.

Αίγυπτος

Ακριβώς μία εβδομάδα μετά την παραίτηση του Χόσνι Μουμπάρακ, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν και πάλι στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου για να γιορτάσουν την πτώση του καθεστώτος, αλλά και για να πιέσουν το στρατό να απελευθερώσει τους κρατουμένους και να προχωρήσει σε πραγματικά δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.

Η ατμόσφαιρα στο κέντρο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας ήταν γιορτινή. Στην πλατεία ωστόσο παραμένουν τα άρματα του στρατού και στρατιώτες ελέγχουν την ταυτότητα όσων προσέρχονται σε διαφορετικά σημεία των εισόδων της πλατείας. Μέλη των λαϊκών επιτροπών, τις οποίες συγκροτούν διαδηλωτές, πραγματοποιούν επίσης ελέγχους.

Ο στρατός συμμετείχε στη γιορτή με μια στρατιωτική μπάντα που έπαιζε εμβατήρια.

Ο "συνασπισμός των νέων της εξέγερσης", μια ομάδα υποστηρικτών της δημοκρατίας που μετείχε στην εξέγερση ζήτησε η σημερινή διαδήλωση να αποτελέσει αφορμή για τη "μνήμη των μαρτύρων της ελευθερίας, της αξιοπρέπειας και της δικαιοσύνης".
Σε μήνυμά του στο Facebook ο συνασπισμός των νέων ζητεί την άμεση απελευθέρωση όλων των κρατουμένων που συνελήφθηκαν κατά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και την αντικατάσταση της σημερινής κυβέρνησης που ορίστηκε από το στρατό για να διεκπεραιώσει τις τρέχουσες υποθέσεις.

Κουβέιτ

Στο Κουβέιτ, τουλάχιστον 1.000 βεδουίνοι κατέβηκαν στους δρόμους ζητώντας να τους δοθεί υπηκοότητα, ώστε να απολαμβάνουν και αυτοί, όπως όλοι οι Κουβεϊτιανοί, δωρεάν παιδεία και υγεία καθώς και εργασιακές ευκαιρίες.
Οι δυνάμεις ασφαλείας διέλυσαν την διαδήλωση με τη βία, χρησιμοποιώντας δακρυγόνα και νερό υπό πίεση, ενώ έγιναν αρκετές συλλήψεις. Δεν υπήρχαν αναφορές για θύματα.