ΚΟΣΜΟΣ

Ο στρατός της Αιγύπτου απαγόρευσε τις απεργίες

Ο στρατός της Αιγύπτου απαγόρευσε τις απεργίες
Οι ένοπλες δυνάμεις της Αιγύπτου ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι δεν επιτρέπονται πλέον οι απεργίες...

Οι ένοπλες δυνάμεις της Αιγύπτου ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι δεν επιτρέπονται πλέον οι απεργίες, προειδοποιώντας ότι όσοι παραλύουν την παραγωγή στη χώρα θα αντιμετωπίσουν "τις συνέπειες".

Αιγύπτιοι εργαζόμενοι σε διάφορους τομείς και κλάδους απεργούν επί ημέρες διαμαρτυρόμενοι για την διαφθορά, μετά την 18ήμερη λαϊκή εξέγερση που ανάγκασε τον πρώην πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ να παραιτηθεί την 11η Φεβρουαρίου.

"Το Ανώτατο Συμβούλιο των Αιγυπτιακών Ένοπλων Δυνάμεων δε θα επιτρέψει (να συνεχιστούν) αυτές οι παράνομες πρακτικές, διότι θέτουν σοβαρούς κινδύνους για τη χώρα (. . .) θα ληφθούν νομικά μέτρα για να προστατευθεί η ασφάλεια της χώρας και του λαού", ανέφερε ανακοινωθέν του στρατού.

Το Συμβούλιο εξέφρασε την "κατανόησή του" για ορισμένα από τα αιτήματα των απεργών και ανέφερε ότι οι αρμόδιες αρχές θα "μελετήσουν" τα προβλήματα και θα "εργαστούν" για να υπάρξουν "σύντομα" λύσεις.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν αυτή την εβδομάδα στην Αίγυπτο σε όλη την επικράτεια, παρά τις εκκλήσεις των ένοπλων δυνάμεων --που πλέον έχουν την εξουσία στη χώρα-- στους εργαζόμενους να επιστρέψουν στις θέσεις τους, με το επιχείρημα ότι οι απεργίες έχουν "αρνητικές συνέπειες" για την ασφάλεια, την οικονομία και τη σταθερότητα της χώρας.

Πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι μετείχαν σε απεργίες διαμαρτυρόμενοι για τους χαμηλούς μισθούς και τον εκφαυλισμό.

Οι τράπεζες σε όλη τη χώρα παραμένουν κλειστές από την Δευτέρα λόγω των διαδηλώσεων και των απεργιών από εργαζόμενους που καταγγέλλουν ότι η διαφθορά και οι αχαλίνωτες καταχρήσεις συνεχίζουν να κυριαρχούν, ενώ η επαναλειτουργία των δημόσιων σχολείων και των πανεπιστημίων αναβλήθηκε ως την 26η Φεβρουαρίου.

Το ανακοινωθέν δημοσιοποιήθηκε μετά τις τεράστιες μαζικές κινητοποιήσεις της Παρασκευής στην Αίγυπτο για την "Ημέρα της Νίκης" και για να ασκηθεί πίεση στο στρατό να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις και να πατάξει την διαφθορά.