ΚΟΣΜΟΣ

Η κ. Άστον εξέφρασε τη "λύπη" της στο θέμα των εποικισμών στα κατεχόμενα

Η κ. Άστον εξέφρασε τη "λύπη" της στο θέμα των εποικισμών στα κατεχόμενα
Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής διπλωματίας εξέφρασε σήμερα Σάββατο τη λύπη της διότι δεν κατέστη δυνατόν να "υπάρξει συναίνεση" ...

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής διπλωματίας εξέφρασε σήμερα Σάββατο τη λύπη της διότι δεν κατέστη δυνατόν να "υπάρξει συναίνεση" όσον αφορά την αραβική πρόταση απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα καταδίκαζε τη συνέχιση της εποικιστικής δραστηριότητας του Ισραήλ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Χωρίς να αναφερθεί στις ΗΠΑ --που άσκησαν βέτο στην ψηφοφορία για την απόφαση--, η κα Άστον "σημείωσε με λύπη το ότι δεν κατέστη δυνατόν να υπάρξει συναίνεση για την απόφαση όσον αφορά τους εποικισμούς".

"Η θέση της ΕΕ για τους εποικισμούς, συμπεριλαμβανομένων αυτών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, είναι σαφής: είναι παράνομοι βάσει του διεθνούς δικαίου, αποτελούν εμπόδιο για την ειρήνη και συνιστούν μια απειλή για τη λύση των δύο Κρατών", ενός παλαιστινιακού κι ενός ισραηλινού, υπενθύμισε η κα Άστον.

"Τώρα χρειάζεται να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να επαναληφθούν κατεπειγόντως οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα μέρη", σημείωσε η κα Άστον.

Οι ΗΠΑ έκαναν χθες χρήση του δικαιώματος που διαθέτουν να ασκήσουν βέτο --γεγονός που δεν αποτέλεσε έκπληξη-- κι εμπόδισαν την έγκριση από το ΣΑ του ΟΗΕ απόφασης που πρότειναν αραβικές χώρες και καταδίκαζε τη συνέχιση της εποικιστικής δραστηριότητας στα κατεχόμενα. Οι υπόλοιπες 14 χώρες-μέλη ψήφισαν υπέρ της απόφασης.

Οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, που είχαν ξαναρχίσει το Σεπτέμβριο, ανεστάλησαν μετά τη λήξη του μορατόριουμ που εφάρμοζε το Ισραήλ στην ανέγερση νέων εποικισμών.