ΚΟΣΜΟΣ

"Απευθείας συνομιλίες" ζήτησε Βρετανία και Γαλλία

"Απευθείας συνομιλίες" ζήτησε Βρετανία και Γαλλία
Η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Μισέλ Αλιό- Μαρί εξέφρασε τη...

Η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Μισέλ Αλιό- Μαρί εξέφρασε τη λύπη της για την έλλειψη συμφωνίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας σχετικά με το αραβικό σχέδιο που καταδίκαζε την εποικιστική δραστηριότητα του Ισραήλ, ζητώντας την άμεση επανέναρξη των "απευθείας συνομιλιών".

"Το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν κατέληξε σε μία συμφωνία. Λυπάμαι" δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός.

"Τονίζω την ενότητα των ευρωπαϊκών μελών του Συμβουλίου σε αυτήν την απόφαση. Η κοινή αιτιολόγηση της ψήφου μας που ανακοινώθηκε στη Νέα Υόρκη με τους Βρετανούς και τους Γερμανούς εταίρους μας δείχνει αυτήν την ενότητα" πρόσθεσε, χωρίς να αναφερθεί στο αμερικανικό βέτο.

Η κ. Αλιό- Μαρί επανέλαβε τη γαλλική θέση για τον ισραηλινό εποικισμό, χαρακτηρίζοντάς τον "παράνομο βάσει του διεθνούς δικαίου" και σημείωσε ότι "πρέπει να σταματήσει".

Στο μεταξύ, η Βρετανία κάλεσε σήμερα τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους να αρχίσουν ξανά τις διαπραγματεύσεις.

"Καλώ τις δύο πλευρές να αρχίσουν ξανά το συντομότερο δυνατό τις απευθείας συνομιλίες" δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ουίλιαμ Χέιγκ, προσθέτοντας ότι η χώρα του, ένα από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας με δικαίωμα βέτο, ψήφισε υπέρ του σχεδίου, κάτι που επιβεβαιώνει ότι οι οικισμοί είναι "εμπόδιο για την ειρήνη."