ΚΟΣΜΟΣ

WikiLeaks: Ο Χουάν Κάρλος κατέδιδε τον Φράνκο στις ΗΠΑ

WikiLeaks: Ο Χουάν Κάρλος κατέδιδε τον Φράνκο στις ΗΠΑ

Ο βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος ήταν "ο καλύτερος πληροφοριοδότης των ΗΠΑ" για τον δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο, ο οποίος τον έχρισε τελικά μονάρχη, σύμφωνα με αμερικανικά έγγραφα της δεκαετίας του 1970 που δημοσιοποιήθηκαν από τον ιστότοπο WikiLeaks και αναπαράγονται από πολλά ισπανικά μέσα ενημέρωσης.

Σε αντίθεση με άλλα έγγραφα που έχει δώσει στη δημοσιότητα ο ιστότοπος για τους πολέμους του Ιράκ και του Αφγανιστάν, αυτά που προέρχονται από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν αποχαρακτηριστεί και δεν είναι πλέον απόρρητα αφού ανάγονται στην εποχή που υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ήταν ο Χένρι Κίσινγκερ.

Η Διαδικτυακή εφημερίδα Πούμπλικο γράφει ότι "μπορούμε να πούμε πως ο διάδοχος του δικτάτορα ήταν ο καλύτερος πληροφοριοδότης των ΗΠΑ σε μια κρίσιμη στιγμή της ισπανικής ιστορίας". Η δικτατορία στην Ισπανία έληξε το 1975, με το θάνατο του Φράνκο.

Ο Χουάν Κάρλος, που τότε ήταν πρίγκιπας ενήργησε "με την ελπίδα ότι η πίστη που θα επεδείκνυε θα του επέτρεπε να κερδίσει την υποστήριξη της Ουάσινγκτον μετά το θάνατο του Φράνκο", προσθέτει η εφημερίδα.

Σε ένα από τα διπλωματικά τηλεγραφήματα που επικαλείται η εφημερίδα, ο Κίσινγκερ φέρεται να είπε στον Γουέλς Στέιμπλερ, τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Μαδρίτη κατά την τριετία 1975-'78: "Συμφωνούμε ότι οι επαφές με τον πρίγκιπα πρέπει να γίνουν με τη μεγαλύτερη διακριτικότητα. Οι πληροφορίες αυτές έχουν τεράστια αξία για τις ΗΠΑ".

Επτά ημέρες μετά το καρδιακό επεισόδιο που έπαθε ο Φράνκο στις 16 Οκτωβρίου 1975, ο Χουάν Κάρλος "έστειλε τον έμπιστό του Χοσέ Μαρία δε Αρεΐλθα, τον μετέπειτα υπουργό Εξωτερικών, να δει τον Στέιμπλερ για να του παράσχει λεπτομέρειες για την κατάσταση της υγείας" του δικτάτορα. Ο Χουάν Κάρλος ανέβηκε στο θρόνο της Ισπανίας στις 22 Νοεμβρίου 1975, δύο ημέρες μετά το θάνατο του Φράνκο.