ΚΟΣΜΟΣ

Βρέθηκε κρέας αλόγου με καρκινογόνες ουσίες σε κονσέρβες

Βρέθηκε κρέας αλόγου με καρκινογόνες ουσίες σε κονσέρβες

Ίχνη της καρκινογόνου ουσίας φενιλβουλταζόνης, ενός φαρμάκου που χορηγείται σε ζώα ως παυσίπονο και αντιπυρετικό, εντοπίστηκαν σε κρέας αλόγου που περιείχαν κονσέρβες με κορν μπιφ, σε βρετανική αλυσίδα σούπερ-μάρκετ.


Πρόκειται για το πρώτο τέτοιο κρούσμα που καταγράφεται στη Βρετανία. Η φενιλβουλταζόνη μπορεί να βλάψει τον άνθρωπο μόνο σε πολύ υψηλές συγκεντρώσεις. Η Βρετανική Αρχή Ασφαλείας των Τροφίμων (FSA) ανακοίνωσε ότι το επίπεδο του φαρμάκου που βρέθηκε στις κονσέρβες με κρέας αλόγου, συνιστά μικρό κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, καθώς από τις εργαστηριακές εξετάσεις προέκυψε ότι η περιεκτικότητα ήταν τέσσερις μονάδες στο δισεκατομμύριο.

Η Asda, το βρετανικό παράρτημα του αμερικανικού γίγαντα Wal-Mart, ανακοίνωσε ότι το φάρμακο εντοπίστηκε μέσα σε κονσέρβες του προϊόντος της «Smart Price Corned Beef», όπου είχε βρεθεί τον Μάρτιο DNA αλόγου και ότι αποσύρθηκε από τα ράφια.

Επίσης, κάλεσε όσους καταναλωτές έχουν στα σπίτια τους τα συγκεκριμένα προϊόντα δεν θα πρέπει να τα καταναλώσουν, αλλά να τα επιστρέψουν για να λάβουν αποζημίωση.