ΚΟΣΜΟΣ

WikiLeaks: Πληροφοριοδότης των ΗΠΑ ο Αυστραλός ΥΠΕΞ

WikiLeaks: Πληροφοριοδότης των ΗΠΑ ο Αυστραλός ΥΠΕΞ

«Πιστός» πληροφοριοδότης των Ηνωμένων Πολιτειών υπήρξε ο νυν υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, ενημερώνοντας Αμερικανούς διπλωμάτες για εσωτερικά θέματα του Εργατικού Κόμματος, που είναι μέλος.


Ο Μπομπ Καρ έδινε πληροφορίες στους Αμερικανούς κατά τη δεκαετία του 1970, όπως αποκαλύπτεται από τα έγγραφα της πρεσβείας και της προξενικής Αρχής των ΗΠΑ, που δημοσίευσε το Wikileaks.

Την εποχή εκείνη, ο Καρ, ως «ανερχόμενο αστέρι» στην πολιτική σκηνή της Νέας Νότιας Ουαλίας, ασκούσε κριτική στον πρωθυπουργό Γκοφ Γουίτλαμ, όταν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αντιμετώπιζε πολιτικής και οικονομικής φύσης προβλήματα μετά τις εκλογές του Μάη 1974. Όπως φαίνεται, η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Καμπέρα, τον Αύγουστο του 1974 διέθετε αρκετό υλικό στην κατοχή της, ώστε να συγκροτήσει μία εκτεταμένη και σε βάθος αναφορά σχετικά με «τη διαπεραστική αίσθηση δυσχέρειας και ανησυχίας στη χώρα, καθώς η κυβέρνηση Γουίτλαμ κάνει απεγνωσμένες προσπάθειες, με κινήσεις που χαρακτηρίζονται από προχειρότητα, να ανακόψει τον συνεχώς αυξανόμενο πληθωρισμό».

Στα αρχικά στάδια, ο Καρ φαίνεται να παρέχει πληροφορίες στους Αμερικανούς διπλωμάτες, αναφορικά με θέματα εργασιακών σχέσεων και εσωτερικών του κόμματος, να καυτηριάζει δε έντονα εκείνους που ασκούσαν κριτική στη συμμαχία Αυστραλίας-ΗΠΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «πρόκειται για ανόητες, συναισθηματικής φύσης εκφράσεις, χωρίς καμία ουσία, χαρακτηριστικές της αριστερής πτέρυγας του Εργατικού Κόμματος».

Όμως, ο ρόλος του Καρ, όπως φαίνεται, δεν σταματά εκεί. Του ζητείται, επίσης, από τους Αμερικανούς διπλωμάτες, να δώσει πληροφορίες για όργανα του κόμματος.

Ερωτηθείς για το ρόλο του αυτό, ο Καρ απάντησε: «Ήμουν στα είκοσί μου χρόνια. Θα μπορούσα να είχα πει οτιδήποτε».