ΚΟΣΜΟΣ

Frontex και στην Ιταλία

Frontex και στην Ιταλία

Ομάδα της Frontex μεταβαίνει στην Ιταλία με εντολή της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης προκειμένου να βοηθήσει τις ιταλικές αρχές να αντιμετωπίσουν το κύμα μεταναστών από την Τυνησία.

Από τα μέσα Ιανουαρίου, όταν απομακρύνθηκε από την εξουσία ο πρόεδρος της Τυνησίας, Μπεν Αλι, περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι έχουν φθάσει στις ακτές της νήσου Λαμπεντούζα.

"Από αύριο, 20 Φεβρουαρίου 2011, η αποστολή της Frontex, "Ερμής", θα αναπτυχθεί επισήμως για να βοηθήσει τις ιταλικές αρχές να αντιμετωπίσουν το κύμα των μεταναστών από τη Βόρεια Αφρική", είπε η ευρωπαία Επίτροπος, αρμόδια για θέματα εσωτερικών υποθέσεων, Σεσίλια Μάλμστρομ.

Οι ομάδες θα απαρτίζονται από ειδικούς σε θέματα προστασίας των συνόρων από άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ, τους οποίους θα συντονίζει η Frontex με την υποστήριξη αεροσκαφών και πλοίων.

Eίχε προηγηθεί διαμάχη με τη Ρώμη με ιταλούς αξιωματούχους να κατηγορούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι λειτουργεί με αργό ρυθμό και γραφειοκρατικό τρόπο ως προς την παροχή της βοήθειας και την Μάλμστρομ να απαντά ότι αυτό οφείλεται στο ότι οι Ιταλοί είχαν αρνηθεί την βοήθεια.