ΚΟΣΜΟΣ

Κούβα: Ελεύθερος δημοσιογράφος μετά από εφτά χρόνια

Κούβα:  Ελεύθερος δημοσιογράφος μετά από εφτά χρόνια
Στην απελευθέρωση άλλου ενός πολιτικού κρατούμενου, του Ιβάν Ερνάντες Καρίγιο, που είχε φυλακιστεί το 2003 και εξέτιε ποινή κάθειρξης 25...

Στην απελευθέρωση άλλου ενός πολιτικού κρατούμενου, του Ιβάν Ερνάντες Καρίγιο, που είχε φυλακιστεί το 2003 και εξέτιε ποινή κάθειρξης 25 ετών προχώρησαν οι αρχές της Κούβας.

Η αποφυλάκιση του Καρίγιο σημαίνει ότι μόνο έξι από την ομάδα των 52 που είχε υποσχεθεί να απελευθερώσει ο πρόεδρος Ραούλ Κάστρο τον Ιούλιο του 2010 παραμένουν έγκλειστοι.

Ο Κάστρο έχει δηλώσει ότι θέλει να βγουν όλοι οι χαρακτηριζόμενοι ως κρατούμενοι συνείδησης από τις φυλακές σε μια προσπάθεια να δοθεί τέλος στις διεθνείς επικρίσεις στην Κούβα, που εισέρχεται σε μια νέα εποχή οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Από το σπίτι του πλέον, ο 39χρονος Ερνάντες Καρίγιο, ο οποίος είναι δημοσιογράφος δήλωσε: «είμαι πολύ ευτυχισμένος. . . είμαι στο σπίτι μου, μοιράζομαι την ελευθερία με την οικογένειά μου και τους φίλους μου».

Μάλιστα, πρόσθεσε πως θα συνεχίσει το έργο του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο των διαφωνούντων Patria, το οποίο δημοσίευε υλικό επικριτικό για την κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα και θα μάχεται «για ελευθερία έκφρασης, για σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα».