ΚΟΣΜΟΣ

Σπεύδει να κατευνάσει την οργή λαού ο γιος Καντάφι

Σπεύδει να κατευνάσει την οργή λαού ο γιος Καντάφι
Ο γιος του ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι, Σαϊφ αλ-Ισλάμ Καντάφι, υποσχέθηκε με δηλώσεις του τα ξημερώματα της Δευτέρας ...

Ο γιος του ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι, Σαϊφ αλ-Ισλάμ Καντάφι, υποσχέθηκε με δηλώσεις του τα ξημερώματα της Δευτέρας στο κρατικό τηλεοπτικό κανάλι και ενώ οι αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ αντικαθεστωτικών και της αστυνομίας εξαπλώθηκαν πλέον και μέσα στην πρωτεύουσα Τρίπολη, ότι το καθεστώς του πατέρα του θα προχωρήσει άμεσα σε ένα πρόγραμμα αλλαγών.

Ο Σαϊφ, που προσπάθησε και στο παρελθόν, αλλά ανεπιτυχώς να εφαρμόσει ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων, στις δηλώσεις του κυρίως κατήγγειλε εκείνους που κατά τη γνώμη του βρίσκονται πίσω από όλη αυτή τη βία που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερα από 200 άτομα.

Όπως είπε οι διαδηλωτές που κυρίως ήταν συγκεντρωμένοι στα ανατολικά της χώρας απείλησαν να βυθίσουν τη Λιβύη στον εμφύλιο πόλεμο με σκοπό να διασπάσουν τη χώρα σε μικρότερα κομμάτια.

Ο Σαϊφ επίσης αναγνώρισε, πράγμα που γίνεται για πρώτη φορά από Λίβυο αξιωματούχο, ότι η αστυνομία και ο στρατός, έκαναν πολλούς λανθασμένους χειρισμούς με τους διαδηλωτές. Τόνισε όμως ότι οι αναφορές που κάνουν λόγο για περισσότερους από 200 νεκρούς είναι υπερβολικές.

Για το ρόλο του στρατού τόνισε ότι είναι κομβικός για την αντιμετώπιση της συνωμοσίας και διαβεβαίωσε ότι ο στρατός θα διαφυλάξει την ασφάλεια της χώρας με κάθε θυσία. Ορκίστηκε δε ότι είναι αποφασισμένοι να πολεμήσουν εναντίον των διασπαστών μέχρι τον τελευταίο που θα παραμείνει ζωντανός.

Υποστήριξε ότι ο στρατός παραμένει πιστός στο πλευρό του Μοαμάρ Καντάφι και ετοιμάζεται για τη μάχη της Τρίπολης, στην οποία ηγέτης θα είναι ο ίδιος ο πρόεδρος Καντάφι. Δήλωσε δε ότι δεκάδες χιλιάδες Λίβυοι από όλη την επικράτεια, σπεύδουν στην πρωτεύουσα για να υπερασπιστούν τον Καντάφι και τη χώρα.

Τέλος προανήγγειλε τη σύγκλιση, τη Δευτέρα, του Μεγάλου Λαϊκού Κογκρέσου, που αποτελεί σώμα ανάλογο με τη Βουλή, προκειμένου να συζητήσει μία "ξεκάθαρη" ατζέντα μεταρρυθμίσεων στη χώρα, ενώ έκανε λόγο και για τη λήψη μέτρων από την κυβέρνηση που θα αυξάνουν τους μισθούς.