ΚΟΣΜΟΣ

Στο χείλος του εμφυλίου η Λιβύη

Στο χείλος του εμφυλίου η Λιβύη
Έκρυθμη είναι η κατάσταση στη Λιβύη - 61 νεκροί σήμερα

Έκρυθμη είναι η κατάσταση στη Λιβύη και σήμερα, με τις διαδηλώσεις κατά του ηγέτη της χώρας Μουάμαρ Καντάφι να συνεχίζονται για έβδομη ημέρα.

Πριν από λίγο, έγινε γνωστό ότι παραιτήθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης της Λιβύης, Μουστάφα Μοχάμεντ Αμπούντ Αλ Τζελέιλ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας στην υπερβολική χρήσης βίας κατά των αντικυβερνητικών διαδηλωτών.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera επικαλούμενο ιατρικές πηγές μεταδίδει ότι 61 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις νωρίς σήμερα.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν στην διάρκεια της νύχτας ύστερα από ομιλία του Σάιφ αλ Ισλάμ, γιου του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι.

Χιλιάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Πράσινη Πλατεία της Τρίπολης όπου ξέσπασαν συγκρούσεις με διαδηλωτές υπέρ του Καντάφι.

Το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο JANA μετέδωσε ότι πολίτες από τρεις διαφορετικές φυλές βγήκαν στους δρόμους τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα εκφράζοντας τη στήριξή τους στον Καντάφι μετά την ομιλία του Σάιφ αλ Ισλάμ.

Παράλληλα, ένα κυβερνητικό κτήριο έχει τυλιχτεί στις φλόγες στην πρωτεύουσα Τρίπολη, ενώ πολλά αστυνομικά τμήματα έχουν γίνει στόχοι εμπρησμών, σύμφωνα με το δίκτυο Al Jazeera.

«Βλέπω να φλέγεται η Αίθουσα του Λαού, υπάρχουν πυροσβέστες που προσπαθούν να σβήσουν τη φωτιά», δήλωσε ανταποκριτής του πρακτορείου Reuters.

Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης, η Βεγγάζη, βρίσκεται υπό τον έλεγχο των διαδηλωτών. Στην πόλη Αλ-Μπάιντα, επίσης, η αντιπολίτευση κρατά το συσχετισμό.

Στο μεταξύ, στη Βηρυτό, το δίκτυο NBN της λιβανικής τηλεόρασης μετέδωσε ότι έχουν σημειωθεί πυρκαγιές στην Τρίπολη και πως «η έδρα του τηλεοπτικού δικτύου Αλ-Τζαμαχιρίγια Δύο και εκείνη του ραδιοσταθμού Αλ-Σαμπάμπια φλέγονται».

Το NBN, επικαλούμενο πηγές που ζήτησαν να μην κατονομαστούν, μετέδωσε πως διαδηλωτές πυρπόλησαν στη διάρκεια της νύκτας δημόσια κτίρια στην πρωτεύουσα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εργάζεται για την απομάκρυνση όλων των πολιτών της από τη Λιβύη, μετέδωσε επίσης το NBN.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες οι δυνάμεις ασφαλείας αποχωρούν από αρκετές πόλεις.

"Η ηγεσία της Λιβύης πρέπει να αρχίσει διάλογο με τους αντιπάλους της για την κατάρτιση συντάγματος", δήλωσε σήμερα στην Τρίπολη πρώην ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Σε ανακοίνωσή του, η οποία αποκαλύπτει διαφωνίες στους κόλπους της κυβερνώσας ελίτ της Λιβύης, ο Μοχάμεντ Μπαγιού, ο οποίος μέχρι πριν από ένα μήνα ήταν εκπρόσωπος της κυβέρνησης, δήλωσε ότι η ηγεσία κάνει λάθος όταν απειλεί με βία τους αντιπάλους της.

Ο Μπαγιού κάλεσε τον Σάιφ αλ-Ισλάμ Καντάφι, γιο του λίβυου ηγέτη, να αρχίσει συνομιλίες με την αντιπολίτευση.

Την ίδια στιγμή οι ταραχές στη Λιβύη οδήγησαν σε αύξηση της τιμής του πετρελαίου σήμερα στο Λονδίνο, πάνω από τα 105 δολάρια το βαρέλι, επίπεδο στο οποίο είχε να φτάσει από τα τέλη Σεπτεμβρίου 2008.

Η εφημερίδα "Κουρίνα" στην ιστοσελίδα της αναφέρει ότι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα στην πόλη Ρας Λάνουφ, τοποθεσία ενός συμπλέγματος διϋλιστηρίων και πετροχημικών εργοστασίων.

Επικαλούμενη μαρτυρίες εργαζομένων από την περιοχή, η εφημερίδα μεταδίδει πως επιτροπές αγώνα των εργαζομένων και κάτοικοι της περιοχής έχουν οργανώσει ασπίδα προστασίας γύρω από τις εγκαταστάσεις για να αποτραπούν καταστροφές.

Εν τω μεταξύ, ο Σάιφ αλ-Ισλάμ Καντάφι, μέσω του τηλεοπτικού διαγγέλματός του, προειδοποίησε ότι η χώρα θα βυθιστεί σε εμφύλια διαμάχη, αν δεν εξομαλυνθεί σύντομα η κατάσταση.

Προσέφερε δε, πολιτικές μεταρρυθμίσεις και παραδέχτηκε ότι η αστυνομία και ο στρατός έκαναν «λάθη», όμως ο απολογισμός των νεκρών είναι χαμηλότερος από αυτόν που μεταδίδεται στα ξένα ΜΜΕ.

Η οργάνωση Human Rights Watch υποστηρίζει ότι οι νεκροί έχουν φτάσει τους 233 από την προηγούμενη Πέμπτη.

Από τη μεριά του, ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, τόνισε ότι τα αιτήματα του αραβικού λαού για αλλαγή είναι νόμιμα. Δήλωσε επίσης ότι η αιματοχυσία στη Λιβύη, η οποία επεκτάθηκε και στην πρωτεύουσα Τρίπολη, πρέπει να σταματήσει: «Τα αιτήματα των αραβικών λαών για μεταρρυθμίσεις, ανάπτυξη και αλλαγή είναι νόμιμα και τα αισθήματα όλων των αραβικών χωρών είναι κοινά σ’ αυτήν την κρίσιμη στιγμή της ιστορίας».

Το παρακάτω βίντεο ήρθε στη δημοσιότητα τις τελευταίες ώρες, παρόλο που προέρχεται από τις διαδηλώσεις της 17ης Φεβρουαρίου. Οι σκηνές είναι σοκαριστικές, αφού η αστυνομία ανοίγει πυρ εναντίον των διαδηλωτών:

Δύο πλοία με φαρμακευτικό υλικό, τρόφιμα και άλλα χρειώδη, θα αναχωρήσει σε λίγο από την Κωνσταντινούπολη για τη Λιβύη, μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Tα δύο πλοία συνοδεύει και μία φρεγάτα του Τουρκικού Ναυτικού.

Βουλγαρία: Ανησυχία του ΥΠΕΞ Μλαντένοφ

Ανησυχία για τη δραστική επιδείνωση της κατάστασης στη Λιβύη εξέφρασε σήμερα στις Βρυξέλλες ο Βούλγαρος ΥΠΕΞ Νικολάι Μλαντένοφ. Ο ίδιος κάλεσε τις αρχές της χώρας να εγγυηθούν την ασφάλεια των Βούλγαρων πολιτών που ζουν και εργάζονται στη Λιβύη αλλά και να εξασφαλίσουν την έξοδο των Βούλγαρων που θέλουν να εγκαταλείψουν την αφρικανική χώρα.

Έκκληση για πανεθνικό διάλογο στη Λιβύη που θα ανοίξει το δρόμο για μεταρρυθμίσεις, διασφαλίζοντας την εδαφική ακεραιότητα της χώρας απεύθυνε επίσης ο Βούλγαρος ΥΠΕΞ, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών στη Σόφια.