ΚΟΣΜΟΣ

Αυξήθηκαν οι πωλήσεις όπλων το 2009

Αυξήθηκαν οι πωλήσεις όπλων το 2009
Οι εκατό μεγαλύτεροι κατασκευαστές οπλικών συστημάτων παγκοσμίως...

Οι εκατό μεγαλύτεροι κατασκευαστές οπλικών συστημάτων παγκοσμίως, εκτός των κινεζικών, πούλησαν όπλα αξίας 401 δισεκατομμύρια δολαρίων το 2009, με τις ΗΠΑ να κρατούν τα σκήπτρα.

Η ετήσια έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI) που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, αναφέρει:

«Οι πωλήσεις όπλων των εκατό μεγαλύτερων εταιριών κατασκευής οπλικών συστημάτων αυξήθηκαν κατά 14,8 δισεκατομμύρια δολάρια» το 2009 σε σχέση με το 2008, δηλαδή μια αύξηση 8%.

Την περασμένη χρονιά οι πωλήσεις όπλων των 100 μεγαλύτερων κατασκευαστών έφθασαν τα 401 δισεκατομμύρια δολάρια (295 δισεκατομμύρια ευρώ) εκ των οποίων τα 247 δισεκατομμύρια (61,5%) προς όφελος των 45 εταιριών του αμυντικού τομέα που έχουν την έδρα τους στις ΗΠΑ.

«Οι δαπάνες σε προϊόντα και στρατιωτικές υπηρεσίες της αμερικανικής κυβέρνησης είναι ένας καθοριστικής σημασίας τομέας για την αύξηση των όπλων των αμερικανικών εταιριών και των δυτικοευρωπαϊκών εταιριών που δραστηριοποιούνται στην αμερικανική αγορά», υπογραμμίζει η εμπειρογνώμων της αμυντικής βιομηχανίας στο SIPRI Σούζαν Τζάκσον.

To SIPRI δεν συμπεριέλαβε την Κίνα καθώς «αν και το γνωρίζουμε ότι αρκετές κινεζικές εταιρίες οπλικών συστημάτων είναι αρκετά σημαντικές για να περιλαμβάνονται στις εκατό μεγαλύτερες, είναι αδύνατο για εμάς να τις συμπεριλάβουμε λόγω των μη επακριβών δεδομένων και της έλλειψης συγκρίσιμων στοιχείων», εξήγησε η Τζάκσον.

Η Ασία εκπροσωπείται ωστόσο στην κατάταξη με 10 ομίλους (4 στην Ιαπωνία, 3 στην Ινδία, 2 στη Νότια Κορέα και μια στη Σιγκαπούρη) και η Μέση Ανατολή με 5 ομίλους (3 στο Ισραήλ, έναν στο Κουβέιτ και έναν στην Τουρκία). Οι δύο αυτές περιοχές κατέγραψαν πωλήσεις συνολικά 24 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2009, σύμφωνα με την έκθεση.