ΚΟΣΜΟΣ

Πληθαίνουν οι ενδείξεις για την υποψηφιότητα Στρος-Καν

Πληθαίνουν οι ενδείξεις για την υποψηφιότητα Στρος-Καν
Ενδείξεις ότι προτίθεται να είναι υποψήφιος ο Ντομινίκ Στρος-Καν για την προεδρία...

Ενδείξεις ότι προτίθεται να είναι υποψήφιος ο Ντομινίκ Στρος-Καν για την προεδρία της Γαλλίας, έδωσε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ο διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ο 61χρονος Στρος-Καν αρνείται προς το παρόν να μιλήσει ρητά για μια υποψηφιότητα, μολονότι οι δημοσκοπήσεις τον δείχνουν ως το μεγάλο φαβορί της κούρσας του 2012 για την προεδρία με αντίπαλο τον Νικολά Σαρκοζί.

«Ναι, η Γαλλία μου λείπει, όπως σ’ όλους τους εκπατρισμένους», δήλωσε ο Στρος-Καν σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Λε Παριζιάν» που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της. Η φράση αυτή αποτελεί, σύμφωνα με την εφημερίδα, μέρος των «ολοένα και λιγότερο ανεπαίσθητων ενδείξεων» μιας προσεχούς υποψηφιότητας του Στρος-Καν στις προκριματικές εκλογές του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS) που θα διεξαχθούν το φθινόπωρο.

Σε πολλές παρεμβάσεις του σε γαλλικά μέσα ενημέρωσης, ο σοσιαλιστής πρώην υπουργός Οικονομικών επεδίωξε να καλλιεργήσει την εικόνα του ανθρώπου της αριστεράς.

Στην Ευρώπη, «υπερβήκαμε την οικονομική κρίση, αλλά δεν έχουμε υπερβεί την κοινωνική κρίση», δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι France 2, καθώς το Σαββατοκύριακο βρέθηκε στο Παρίσι για να συμμετάσχει σε μια σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των 20 (G20).

«Πολλές χώρες έχουν το αίσθημα ότι η κρίση είναι πίσω μας (...) αποφύγαμε την κατάρρευση, όμως δεν αποφύγαμε τους πόνους», δήλωσε.

Για την κυβερνώσα δεξιά, οι εθνικές φιλοδοξίες του Στρος-Καν είναι πλέον αναμφισβήτητες. Ο υπουργός Βιομηχανίας Ερίκ Μπεσόν δήλωσε ότι ο Στρος-Καν έκανε «ένα μεγάλο βήμα προς την υποψηφιότητα».

Πολλά στελέχη της πλειοψηφίας επικέντρωσαν τις επιθέσεις τους στο ότι, όπως υποστηρίζουν, ο εγκαθιστάμενος επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον έχασε την επαφή του με τη γαλλική πραγματικότητα.

«Τον ξέραμε απόμακρο, αλλά τον ανακαλύπτουμε υπεροπτικό», δήλωσε σήμερα ο αρχηγός του προεδρικού κόμματος UMP Ζαν-Φρανσουά Κοπέ.