ΚΟΣΜΟΣ

Aνησυχία της Τουρκίας για τη B. Αφρική και τις επενδύσεις στη Λιβύη

Aνησυχία της Τουρκίας για τη B. Αφρική και τις επενδύσεις στη Λιβύη
Οι ραγδαίες εξελίξεις, οι λαϊκές εξεγέρσεις και η κρίση στον βορειο-αφρικανικό χώρο...

Οι ραγδαίες εξελίξεις, οι λαϊκές εξεγέρσεις και η κρίση στον βορειο-αφρικανικό χώρο και στη Μέση Ανατολή προκαλούν ιδιαίτερα μεγάλη κινητικότητα στο στρατόπεδο της τουρκικής διπλωματίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου μεταβαίνει αύριο στην Τυνησία μαζί με τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η Τουρκία παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στην περιοχή, δεδομένου ότι η Άγκυρα φιλοδοξεί να καταστήσει σαφές ότι αποτελεί τον σταθεροποιητικό παράγοντα στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου, επισκέπτεται αύριο την Τυνησία με τον τίτλο του προέδρου της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίων της Ευρώπης. Στόχος της επίσκεψης, επίσημα, είναι η θεσμική υποστήριξη της διαδικασίας πολιτικής και πολιτειακής μετάβασης μετά την εξέγερση του λαού, η οποία προκάλεσε την φυγή του προέδρου Μπεν Άλι. Μάλιστα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου από την Ινδία, όπου βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «Πιστεύουμε ότι αν γίνει μια ομαλή μετάβαση στην Τυνησία αυτό θα συμβάλει θετικά σε όλες τις χώρες της περιοχής».

Ανησυχία για τη Λιβύη

Όμως, η κινητικότητα στην Τουρκία δεν περιορίζεται μόνο σε αυτά τα πλαίσια, δηλαδή στα πλαίσια της κινητοποίησης της διπλωματίας της, αφού η ένταση που επικρατεί στην Λιβύη τα τελευταία 24ωρα, έχει προκαλέσει ιδιαίτερα μεγάλο προβληματισμό στις τάξεις του επιχειρηματικού κόσμου της Τουρκίας. Μάλιστα ήδη εκφράζεται μεγάλη ανησυχία για το ενδεχόμενο διόγκωσης των ζημιών για τις τουρκικές εταιρείες στη Λιβύη, γεγονός, το οποίο προκάλεσε την άμεση παρέμβαση του Τούρκου υπουργού Βιομηχανίας και Εμπορίου Zafer Çağlayan.

Ο Τούρκος υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου έδωσε άμεση εντολή, ώστε να συγκροτηθεί Επιτροπή Παρακολούθησης της Λιβύης. Ενδεικτικό στοιχείο του τεράστιου ενδιαφέροντος της Άγκυρας για τις εξελίξεις στη Λιβύη είναι το γεγονός ότι οι τουρκικές επενδύσεις στη συγκεκριμένη βορειοαφρικανική χώρα αγγίζουν τα 23 δισ. ευρώ, ενώ ιδιαίτερα σημαντική στην περιοχή είναι η παρουσία τουρκικών εταιρειών, οι οποίες δραστηριοποιούνται στον κατασκευαστικό τομέα. Μάλιστα, χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η εξωστρέφεια του κατασκευαστικού κλάδου στην Τουρκία ξεκίνησε με την υπογραφή της πρώτης σύμβασης με τη Λιβύη το 1970, η οποία είχε αποτελέσει και την αφετηρία της επέκτασης της δραστηριότητας των τουρκικών κατασκευαστικών εταιρειών σε ολόκληρο τον βορειο – αφρικανικό χώρο, όπως επίσης στη Μέση Ανατολή, στη Ρωσία και ευρύτερα στην ανατολική Ευρώπη. Μάλιστα το 2005 στο πλαίσιο της γεωγραφικής κατανομή των έργων τουρκικών κατασκευαστικών εταιρειών σε διεθνές επίπεδο, το ποσοστό, το οποίο αντιστοιχούσε στη Λιβύη άγγιζε το 7%. Αξίζει, δεν να σημειωθεί ότι οι τουρκικές εταιρείες, είναι βασικές ανταγωνιστικές μεγάλων ευρωπαϊκών εταιρειών για την ακοικοδόμηση της Λιβύης κυρίως από την Ιταλία και τη Γερμανία. Μάλιστα κατά το παρελθόν υπήρξαν προτροπές από την πλευρά της Λιβύης προς την Τουρκία να μην επιτρέψουν σε ιταλικές και γερμανικές εταιρείες να αναλάβουν έργα ύψους 15 δισ. ευρώ, τα οποία προορίζονταν για τουρκικές εταιρείες.

Τον Ιανουάριο του 2010, ο Τούρκος υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου Zafer Çağlayan, ο οποίος συνοδευόταν από 100 επιχειρηματίες της τουρκικής Ένωσης Εργοληπτών, είχε επισκεφτεί ως υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου τη Λιβύη και αμέσως μετά τις επαφές που είχε με τη λιβυκή πολιτική ηγεσία, είχε αποκαλύψει ότι ο Λίβυος πρωθυπουργός του είχε πει ότι στα επόμενα τρία χρόνια σχεδιάζονταν επενδύσεις, στον κατασκευαστικό τομέα, ύψους 150 δις. ευρώ και ότι η επιθυμία της Λιβύης, ήταν το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων να το αναλάμβαναν τουρκο – λιβυκές εταιρείες. Η τουρκική και λιβυκή πλευρά, τότε, είχαν αποφασίσει τη δημιουργία μικτής Επιτροπής «Στρατηγικής Συνεργασίας», μικτής «ομάδας δράσης» στους τομείς των υποδομών, του τουρισμού, της υγείας, του εμπορίου και των επενδύσεων στην βιομηχανία και την γεωργία, αλλά και την διερεύνηση δημιουργίας ταμείου που θα χρηματοδοτεί τις μικτές επενδύσεις.

Επίσης, νωρίτερα, το 2009 η Τουρκία και η Λιβύη είχαν υπογράψει συμφωνίες για την αύξηση των επενδύσεων και της συνεργασίας σε τομείς, όπως η ενέργεια, η γεωργία και η τεχνολογία, ενώ είχαν υποβληθεί τα σχέδια για την δημιουργία κοινής αγροτικής τράπεζας με κεφάλαιο 1 δισ. δολαρίων. Μάλιστα τον Νοέμβριο του 2009 ο Τούρκος πρωθυπουργός κ. Ταγίπ Ερντογάν είχε επισκεφθεί την πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη συνοδευόμενος από περίπου 150 επιχειρηματίες. Ένας από τους βασικότερα θέματα, το οποίο είχε τεθεί τότε, ήταν η άμεση και απευθείας αγορά πετρελαίου από τη Λιβύη.

Πηγή: Newscode.gr