ΚΟΣΜΟΣ

Η ΕΕ καταδίκασε την καταστολή των διαδηλώσεων στη Λιβύη

Η ΕΕ καταδίκασε την καταστολή των διαδηλώσεων στη Λιβύη
Οι 27 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης «καταδίκασαν» σήμερα με κοινή ανακοίνωσή τους...

Οι 27 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης «καταδίκασαν» σήμερα με κοινή ανακοίνωσή τους την καταστολή των διαδηλώσεων που γίνονται στη Λιβύη και ζήτησαν να σταματήσει «αμέσως» η βία στη χώρα αυτή.

Οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών «καταδίκασαν την καταστολή των διαδηλώσεων στη Λιβύη» και «εξέφρασαν τη λύπη τους για την συνεχιζόμενη βία και το θάνατο αθώων πολιτών» υπογραμμίζεται στο κείμενο που υιοθετήθηκε κατά τη σημερινή σύνοδο των Βρυξελλών.

Καλούν «αυτούς που καταφεύγουν στη βία κατά των διαδηλωτών να σταματήσουν αμέσως και ζητούν από όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση» προστίθεται στο κείμενο.

Οι υπουργοί επαναλαμβάνουν ότι το καθεστώς του συνταγματάρχη Καντάφι θα πρέπει να ανταποκριθεί στα «νόμιμα» αιτήματα των διαδηλωτών.

Οι βιαιότητες έφτασαν σήμερα και στην πρωτεύουσα Τρίπολη, όπου κάποια δημόσια κτίρια έχουν πιάσει φωτιά ενώ ο γιός του Καντάφι Σάιφ αλ-Ισλάμ απειλεί με λουτρό αίματος.


Η ΕΕ καλεί τις αρχές της Λιβύης να σεβαστούν "την ελευθερία έκφρασης", "το δικαιώμα για ειρηνικές συγκεντρώσεις" και "τις θεμελιώδεις κοινωνικές ελευθερίες".

Από την πλευρά της η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον δήλωσε με αφορμή την απόφαση της ΕΕ για χορήγηση βοήθειας στις χώρες που βρίσκονται στην νότια πλευρά της Μεσογείου, ότι «λόγω και της γειτνίασής μας, πρέπει να είμαστε φιλόδοξοι και αποτελεσματικοί» .

«Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε μια πραγματική προσπάθεια υπέρ των χωρών που γειτονεύουν μαζί μας και βρίσκονται στο νότιο τμήμα της Μεσογείου» πρόσθεσε η κ. Αστον, που από σήμερα το βράδυ θα βρίσκεται στην Αίγυπτο για συνομιλίες με την νέα ηγεσία της χώρας.