ΚΟΣΜΟΣ

Χωρίς τέλος η ένταση στη Λιβύη

Χωρίς τέλος η ένταση στη Λιβύη
Περισσότεροι από 560 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Λιβύη από τότε που άρχισε η λαϊκή εξέγερση στη χώρα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της...

Περισσότεροι από 560 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Λιβύη από τότε που άρχισε η λαϊκή εξέγερση στη χώρα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αντιπολίτευσης, ενώ αγνοοείται η τύχη 1.400 ανθρώπων σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια.

Τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας για τη βίαιη καταστολή των ειρηνικών διαδηλώσεων από τις λιβυκές δυνάμεις ασφαλείας ζήτησε σήμερα η ανώτατη αξιωματούχος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Νάβι Πιλάι.

Η Πιλάι δήλωσε ότι οι εκτεταμένες και συστηματικές επιθέσεις εναντίον του πληθυσμού της Λιβύης “ενδεχομένως συνιστούν εγκλήματα εναντίον της ανθρωπότητας” και καταδίκασε την “αγριότητα με την οποία οι λιβυκές αρχές και οι μισθοφόροι τους εξαπέλυσαν πραγματικά πυρά απέναντι σε ειρηνικούς διαδηλωτές”. Η αξιωματούχος του ΟΗΕ κάλεσε επειγόντως τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει τη βία και να “δεσμευτεί ξεκάθαρα ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη στα χιλιάδες θύματα της καταστολής”.

Ο Λίβυος ηγέτης με μια σύντομη δήλωσή του, που διήρκεσε λιγότερο από ένα λεπτό, τις πρώτες πρωϊνές ώρες της Τρίτης στην κρατική τηλεόραση, αντέκρουσε τις φήμες που τον έφεραν να έχει εγκαταλείψει την πρωτεύουσα Τρίπολη και να βρίσκεται καθ' οδόν για τη Βενεζουέλα.

Ο Καντάφι εμφανίσθηκε στη θέση του συνοδηγού ενός παλαιού αυτοκινήτου και κρατώντας ομπρέλα για να προφυλαχθεί από τη βροχή διαβεβαίωσε ότι παραμένει στη χώρα.

"Είμαι στην Τρίπολη" είπε, "δεν είμαι στη Βενεζουέλα" , ζητώντας παράλληλα από το λαό να μη πιστεύει ότι μεταδίδουν "αυτά τα σκυλιά", αναφερόμενος στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. "Είμαι ικανοποιημένος που απευθύνομαι στη νεολαία της χώρας στην Πράσινη Πλατεία" είπε και επισήμανε ότι η βροχή, που εκείνη την ώρα έπεφτε, ήταν "ευλογία" από το θεό και τη χαρακτήρισε ως "καλό οιωνό".

Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις έχουν πλέον μεταφερθεί μέσα στο κέντρο της πρωτεύουσας Τρίπολης, όπου το απόγευμα της Δευτέρας πυροβολήθηκαν από ελεύθερους σκοπευτές αντικαθεστωτικοί στην Πράσινη πλατεία στο κέντρο της πόλης.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει κεκλεισμένων των θυρών, σήμερα, Τρίτη, προκειμένου να συζητήσει την κρίση στη Λιβύη, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Όπως αναφέρεται, η σύγκληση της συνεδρίασης ζητήθηκε από τον Λίβυο πρεσβευτή στα Ηνωμένα Έθνη, Ιμπραίμ Νταμπασί και θα πραγματοποιηθεί στις 2 το μεσημέρι.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, ανακοίνωσε χθες την έκτακτη συνεδρίαση του Σ.Α, έπειτα και από την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Μουαμάρ Καντάφι.

"Του επισήμανα ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ελευθερία του λόγου και το δικαίωμα των ελεύθερων συναθροίσεων των πολιτών πρέπει να προστατευθούν και να γίνουν απολύτως σεβαστά" δήλωσε ο Μπαν Κι Μουν.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Λιβύης παραιτήθηκε διαμαρτυρόμενος για την "υπερβολική χρήση βίας κατά των διαδηλωτών".

Και ο αναπληρωτής διπλωματικός αντιπρόσωπος της Λιβύης στον ΟΗΕ, ο Ιμπραχήμ Νταμπάσι, δήλωσε ότι ο λαός της Λιβύης πρέπει να προστατευθεί από τη "γενοκτονία" και κάλεσε τον ΟΗΕ να επιβάλλει την απαγόρευση των πτήσεων στη χώρα.

Επίσης ο Αλί Αουτζάλι, ο πλέον υψηλόβαθμος διπλωμάτης της Λιβύης στις ΗΠΑ, μιλώντας στο BBC άσκησε κριτική στο καθεστώς, λέγοντας ότι "δεν υποστηρίζει τις δολοφονίες αμάχων πολιτών από την κυβέρνηση".

Η πρεσβεία της Λιβύης στη Μαλαισία εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων από το καθεστώς του Καντάφι. "Καταδικάζουμε έντονα τη βάρβαρη, εγκληματική σφαγή και την εξόντωση αθώων πολιτών", αναφέρει η ανακοίνωση της πρεσβείας μετά τη σύντομη κατάληψή της από περίπου 200 διαδηλωτές.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι το βράδυ της Δευτέρας μία ομάδα υψηλόβαθμων βαθμοφόρων του στρατού της χώρας κάλεσαν τους συναδέλφους τους να συμμαχήσουν με το λαό και να εκδιώξουν τον Καντάφι.

Η πρεσβεία της Λιβύης στην Αυστραλία δήλωσε ότι διακόπτει οποιαδήποτε σχέση με τον Μουαμάρ Καντάφι, σύμφωνα με την εφημερίδα TheAustralian. Ο Λίβυος πρεσβευτής στην Καμπέρα, Μουσμπάχ Αλαφί, συναντήθηκε το πρωί με εκπροσώπους της κυβέρνησης της Αυστραλίας. «Αντιπροσωπεύουμε το λαό της Λιβύης αλλά όχι πλεόν το καθεστώς της Λιβύης».

Ο Αλι αλ Εσάουι, ο πρέσβης της Λιβύης στην Ινδία, ο οποίος παραιτήθηκε λόγω της βίαιης καταστολής των αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων, σε συνέντευξή του στο Ρόιτερς, δήλωσε ότι ο Καντάφι προσέλαβε μισθοφόρους από την Αφρική για να αντιμετωπίσει τους χιλιάδες διαδηλωτές. "Κάποιοι από αυτούς μιλούν Γαλλικά, άλλοι Αγγλικά...πολλοί στρατιώτες αντέδρασαν και συμμάχησαν με το λαό... δεν μπορούσαν να δεχθούν ότι ξένοι σκοτώνουν τους συμπατριώτες τους" είπε και τόνισε πως την πληροφορία την έχει από κράτος μέλος του OPEC.

Ανησυχία έχει προκληθεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ελλάδα, η Αυστρία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Βουλγαρία, η Γαλλία και η Τουρκία, η Ιταλία οι οποίες κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να βοηθήσουν ακόμα και να επαναπατρίσουν τους πολίτες τους.

Η Τουρκία αποστέλλει οχηματαγωγά πλοία προκειμένου να απομακρύνει περίπου 25.000 τούρκους πολίτες που εργάζονται σε κατασκευαστικά έργα, ενώ ετοιμασίες για την αποστολή αεροσκάφους C-130 κάνει και η Ιταλία.

Η Αυστρία ανακοίνωσε την αποστολή στην Λιβύη στρατιωτικού αεροσκάφους της που βρίσκεται στη Μάλτα για την απομάκρυνση αυστριακών και ευρωπαίων πολιτών από τη χώρα λόγω της βίας που τη συγκλονίζει.

Ωστόσο όπως έγινε γνωστό σήμερα το πρωί από τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου Αχμέτ Αμπντούλ Κχέιτ, κανένα αεροπλάνο δεν μπορεί να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Βεγγάζης καθώς οι διάδρομοι του έχουν καταστραφοί από τις συγκούσεις που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή.

Διαβάστε επίσης: 250 Έλληνες κινδυνεύουν στη Λιβύη