ΚΟΣΜΟΣ

Στην Τυνησία Γάλλοι υπουργοί για σύσφιξη σχέσεων

Στην Τυνησία Γάλλοι υπουργοί για σύσφιξη σχέσεων
Σε μια προσπάθεια ανάκτησης της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών, η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ και ο υπουργός...

Σε μια προσπάθεια ανάκτησης της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών, η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ και ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Λοράν Βοκιέ, επισκέφθηκαν σήμερα την Τύνιδα.


Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη μελών της γαλλικής κυβέρνησης στην Τυνησία μετά την ανατροπή του Μπεν Άλι κατά την οποία θα συναντηθούν με τον πρωθυπουργό της Τυνησίας Μοχάμεντ Γανούσι και άλλα μέλη της τυνησιακής κυβέρνησης.

Από την γαλλική αποστολή απουσιάζει η υπουργός Εξωτερικών Μισέλ Αλιό – Μαρί, παλαιότερες δηλώσεις της οποίας, περί γαλλικής ενίσχυσης των ενόπλων δυνάμεων της Τυνησίας για την καταστολή των διαδηλώσεων, την καθιστούν ανεπιθύμητη στη χώρα.

«Λάδι στη φωτιά» των διμερών σχέσεων μεταξύ Γαλλίας και Τυνησίας «έριξαν» και οι προσβλητικές δηλώσεις κατά του Τύπου από τον νέο πρεσβευτή της Γαλλίας στην Τύνιδα, την ανάκληση των οποίων ζήτησαν οι διαδηλωτές.

Όπως δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, η εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο χωρών δεν έχει χαθεί. «Η σχέση είναι εξαιρετική εδώ και αιώνες, με κάποιες μικρές εξαιρέσεις».

Σύμφωνα με τον Λοράν Βοκιέ, ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο αύξησης της ευρωπαϊκής βοήθειας προς την Τυνησία, ο οποίος υποστήριξε ότι «ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ ευρωπαϊκό αλλά διεθνές είναι απαραίτητο».