ΚΟΣΜΟΣ

Αμετακίνητος στις μεταρρυθμίσεις ο Θαπατέρο

Αμετακίνητος στις μεταρρυθμίσεις ο Θαπατέρο
Ο Ισπανός Πρωθυπουργός Χοσέ Λουί Θαπατέρο δήλωσε σε συνέντευξη που έδωσε στο πρακτορείο Ρόιτερ ότι η χώρα του κερδίζει τη μάχη για την...

Ο Ισπανός Πρωθυπουργός Χοσέ Λουί Θαπατέρο δήλωσε σε συνέντευξη που έδωσε στο πρακτορείο Ρόιτερ ότι η χώρα του κερδίζει τη μάχη για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των χρηματοπιστωτικών αγορών και ότι συνεχίζει την εφαρμογή του προγράμματος των μεταρρυθμίσεων.


Ο Θαπατέρο ξεκίνησε την υλοποίηση ενός ευρύτερου προγράμματος μεταρρυθμίσεων τον περασμένο Μάιο και επιτάχυνε την εφαρμογή του, αφότου η Ιρλανδία ζήτησε οικονομική στήριξη από την Ευρώπη.

Ανακοίνωσε την πώληση μετοχών στον κρατικό οργανισμό λαχείων και τον οργανισμό διαχείρισης των αεροδρομίων, ενώ τα συνδικάτα και οι εργοδοτικές οργανώσεις υπέγραψαν κοινωνική συμφωνία για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος και τη θέσπιση κινήτρων για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.

Ο κ. Θαπατέρο επιδιώκει να κάνει έως τα μέσα Μαρτίου πιο ελαστικό το σύστημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ώστε αυτές να γίνονται σε επίπεδο επιχείρησης παρά σε κλαδικό επίπεδο και να συνδέουν τους μισθούς με την παραγωγικότητα, όχι μόνο με τον πληθωρισμό.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας είπε ότι θα ήθελε να προσδώσει δεσμευτική νομική ισχύ σε μακροπρόθεσμες πολιτικές για τη μείωση των ελλειμμάτων, αλλά το σύνταγμα της χώρας του καθιστά αδύνατη την ενσωμάτωση του "φρένου χρέους", όπως στη Γερμανία.

Τονίζει, ωστόσο, ότι "είμαστε μέρος της κουλτούρας της μέγιστης δημοσιονομικής σταθερότητας", προσθέτοντας ότι "υπάρχει συναίνεση για αυτό των δύο μεγάλων κομμάτων".

Μιλώντας για την προσωπική του εμπειρία στην αντιμετώπιση της κρίσης, ο κ. Θαπατέρο είπε: "Αισθάνομαι σαν να είμαι σε μάχη από το τελευταίο τρίμηνο του 2008".