ΚΟΣΜΟΣ

Σε συναγερμό το Ισραήλ για τα ιρανικά πλοία

Σε συναγερμό το Ισραήλ για τα ιρανικά πλοία
Τα δύο ιρανικά πολεμικά πλοία εισήλθαν σήμερα το απόγευμα στα νερά της Μεσογείου...

Τα δύο ιρανικά πολεμικά πλοία εισήλθαν σήμερα το απόγευμα στα νερά της Μεσογείου μετά από το πέρασμά τους από τη Διώρυγα του Σουέζ, έγινε γνωστό από την Αρχή επόπτευσης της Διώρυγας.

Τα δύο πλοία προερχόμενα από την Ερυθρά Θάλασσα πέρασαν σήμερα την αυγή από τη Διώρυγα κάτι που γίνεται για πρώτη φορά από την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράν το 1979.

Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο Fars τα πλοία είναι το Kharg, ένα πλοίο ανεφοδιασμού 33 χιλιάδων τόνων, και το lvand, μια φρεγάτα παρακολούθησης. Και τα δύο είναι βρετανικής κατασκευής. Το πρώτο μεταφέρει 250 άτομα και μπορεί να φιλοξενήσει έως και τρία ελικόπτερα, ενώ το δεύτερο είναι εξοπλισμένο με τορπίλες και με πυραύλους.

Το ισραηλινό πολεμικό ναυτικό αύξησε το επίπεδο συναγερμού του, ως αντίδραση, και θα «ανταποκριθεί άμεσα» σε κάθε κίνηση που θα θεωρηθεί προκλητική, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ανώτερος αξιωματούχος των ισραηλινών υπηρεσιών ασφαλείας.

Το Ισραήλ «δεν θα λάβει καμία πρωτοβουλία» κατά των ιρανικών πλοίων που εισήλθαν στη Μεσόγειο, αλλά θα υπάρξει «άμεση ισραηλινή απάντηση» σε κάθε αλλαγή της πορείας τους που θα θεωρηθεί προκλητική, διευκρίνισε ο αξιωματούχος αυτός υπό τον όρο της ανωνυμίας, τονίζοντας ότι το ναυτικό παρακολουθεί στενά την πορεία των πλοίων αυτών.

Διαταγές δόθηκαν στις ισραηλινές δυνάμεις για να αντιδράσουν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, πρόσθεσε.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα δύο ιρανικά πολεμικά πλοία θα επιστρέψουν και θα ξαναπεράσουν τη Διώρυγα στις 3 Μαρτίου.