ΚΟΣΜΟΣ

«Να διακοπούν οι δραστηριότητες των πετρελαϊκών στη Λιβύη»

«Να διακοπούν οι δραστηριότητες των πετρελαϊκών στη Λιβύη»
Ο γερουσιαστής των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, ζήτησε σήμερα από κάθε αμερικανική ή άλλη πετρελαϊκή επιχείρηση...

Ο γερουσιαστής των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, ζήτησε σήμερα από κάθε αμερικανική ή άλλη πετρελαϊκή επιχείρηση που δραστηριοποιείται στη Λιβύη να διακόψουν κάθε δραστηριότητα, την ώρα που διογκώνεται ο απολογισμός των θυμάτων, κι ενώ ο Μουάμαρ Καντάφι στέλνει θωρακισμένα, πολεμικά αεροσκάφη και ελικόπτερα κατά των διαδηλωτών.

«Μέχρι να σταματήσει η βία κατά των πολιτών, διακόψτε οποιαδήποτε δραστηριότητά σας», προέτρεψε τις εταιρίες ο γερουσιαστής, μέλος της Επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Γερουσίας.

Ο Κέρι κάλεσε την κυβέρνηση του προέδρου Ομπάμα να συσκεφθεί με αποκλειστικό θέμα την λιβυκή κρίση κι ενδεχομένως να καταλήξει «στην εκ νέου επιβολή αμερικανικών κυρώσεων κατά της Τρίπολης, αυτών ακριβώς που ήρε ο τέως πρόεδρος Τζορτζ Μπους».

Εξάλλου, ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Ντάνιελ Πόνεμαν, από το Ριάντ όπου βρίσκεται, για τις εργασίες του Διεθνούς Φόρουμ της Ενέργειας, κάλεσε τον ΟΠΕΚ να αυξήσει την παραγωγή του, δεδομένου ότι εσχάτως η τιμή άμεσης παράδοσης βαρελιού των 159 λίτρων αργού πετρελαίου ολοένα αυξάνεται (διακύμανση περί τα 101 δολάρια και, μάλιστα, το αντίστοιχο βαρέλι του βρετανικού αργού από τη Βόρεια Θάλασσα, του Μπρεντ, τιμολογείται πλέον και στα 106 δολάρια).