ΚΟΣΜΟΣ

«Ανοίγει» ο δρόμος προς το Βερολίνο για τους Πολωνούς

«Ανοίγει» ο δρόμος προς το Βερολίνο για τους Πολωνούς
Οι Πολωνοί αποκλείεται να φύγουν μαζικά για να εργασθούν στη Γερμανία όταν το Βερολίνο ανοίξει...

Οι Πολωνοί αποκλείεται να φύγουν μαζικά για να εργασθούν στη Γερμανία όταν το Βερολίνο ανοίξει επισήμως και πλήρως τα σύνορά του για τους εργάτες από τη χώρα αυτή την 1η Μαΐου, τόνισε σήμερα η υπουργός Εργασίας Γιολάντα Φέντακ.

«Οι Πολωνοί ήδη γνωρίζουν την ευρωπαϊκή αγορά. Δεν αναμένουμε μία μεγάλη διαφυγή εργατικής δύναμης από την εργατική αγορά της χώρας», τόνισε η Φέντακ στο πολωνικό πρακτορείο ΡΑΡ.

«Εμείς πιστεύουμε πως κατ’ αρχάς θα θελήσουν να νομιμοποιήσουν την εργασία τους εκείνοι που απασχολούνται παράνομα στη Γερμανία», πρόσθεσε.

Η Γερμανία και η Αυστρία είναι οι δύο τελευταίες χώρες που θα άρουν τους περιορισμούς για την υποδοχή εργατών από τις ανατολικές χώρες της ΕΕ.

Οι αγορές εργασίας στις δύο χώρες θα ανοίξουν επισήμως για τους Πολωνούς από την Πρωτομαγιά. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις περίπου τριακόσιες με τετρακόσιες χιλιάδες Πολωνοί εργάζονται σήμερα στη Γερμανία, ως επί το πλείστον σε εποχιακές δουλειές.

Και ο Μίχαλ Μπόνι, στενός συνεργάτης του Πολωνού πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ, τόνισε επίσης πως θεωρείται απίθανο να υπάρξει μαζική έξοδος εργαζομένων από την Πολωνία προς τη Γερμανία. Ο Μπόνι εκτιμά σε 100.000 τους Πολωνούς που ενδέχεται να εγκαταλείψουν τη χώρα για τη Γερμανία μετά την Πρωτομαγιά.