ΚΟΣΜΟΣ

Στον «αέρα» οι πρόωρες εκλογές στην ΠΓΔΜ

Στον «αέρα» οι πρόωρες εκλογές στην ΠΓΔΜ
Υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων βουλευτικών εκλογών, το συντομότερο δυνατό...

Υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων βουλευτικών εκλογών, το συντομότερο δυνατό, τάχθηκαν τα κομματικά όργανα του κυβερνώντος κόμματος της ΠΓΔΜ.

Ο αρχηγός του κόμματος αυτού και πρωθυπουργός, Νίκολα Γκρούεφσκι, κάλεσε σήμερα τον αρχηγό της αντιπολιτευόμενης «Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης» (SDSM) Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, να συμφωνήσει για άμεση προσφυγή στις κάλπες.

«Κύριε Τσερβένκοφσκι, εδώ και πέντε μήνες ζητάτε πρόωρες εκλογές. Ορίστε λοιπόν, πάμε σε εκλογές τώρα, χωρίς αναβολές και προσχήματα. Αποδεχτείτε αξιοπρεπώς να πάμε αμέσως σε εκλογές για να δούμε ποιος έχει τη στήριξη του λαού», δήλωσε ο κ. Γκρούεφσκι.

Ο κ. Γκρούεφσκι κάλεσε εκ νέου την αντιπολίτευση να επιστρέψει στη Βουλή και σε μία εβδομάδα να αποφασιστεί η διάλυση του Κοινοβουλίου και η προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Άμεση ήταν η αντίδραση του SDSM, το οποίο σε ανακοίνωση του ανέφερε ότι ο κ. Γκρούεφσκι δεν είναι διατεθειμένος να συμβάλει στην αποκατάσταση του πολιτικού διαλόγου στη χώρα ούτε να εκπληρώσει τους όρους και τις προϋποθέσεις που έθεσε η αντιπολίτευση για τη διεξαγωγή ελεύθερων και δημοκρατικών εκλογών.

«Ως εκ τούτου, το SDSM θα συνεχίσει να απέχει από την Βουλή, ενώ ο κ. Γκρούεφσκι θα φέρει ακέραια την ευθύνη για τη διαμορφωθείσα κατάσταση στη χώρα» αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση του SDSM.

Η αντιπολίτευση αποχώρησε στις 28 Ιανουαρίου από τη Βουλή κατηγορώντας τον κ. Γκρούεφσκι για «απολυταρχικό και αντιδημοκρατικό τρόπο διακυβέρνησης της χώρας». Ο κ. Γκρούεφσκι έχει αναφέρει ότι με την ενέργεια αυτή της αντιπολίτευσης υπονομεύονται τα εθνικά συμφέροντα και η ευρωατλαντική πορεία της χώρας.