ΚΟΣΜΟΣ

Σύλληψη μπλόγκερ στη Συρία

Σύλληψη μπλόγκερ στη Συρία
Ένας σύρος φοιτητής δημοσιογραφίας και μπλόγκερ, ο Άχμαντ Χαντίφα, συνελήφθη...

Ένας σύρος φοιτητής δημοσιογραφίας και μπλόγκερ, ο Άχμαντ Χαντίφα, συνελήφθη το Σάββατο, όπως ανακοίνωσαν σήμερα κουρδικές και συριακές οργανώσεις υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες καλούν τις αρχές "να σταματήσουν τις αυθαίρετες συλλήψεις".

"Ο Άχμαντ Χαντίφα, 28 ετών, γνωστός με το όνομα Άχμαντ Αμπούλ-Χέιρ, ο οποίος ασχολούνταν με τα προβλήματα των νέων και τις ελευθερίες, συνελήφθη το προηγούμενο Σάββατο. Την επομένη οι υπηρεσίες ασφαλείας κατέσχεσαν από το σπίτι του τον φορητό υπολογιστή του", επεσήμαναν αυτές οι οργανώσεις σε ανακοίνωσή τους.

Στις 5 Φεβρουαρίου ένας άλλος φοιτητή, ο Φιράζ Μαχμούντ, συνελήφθη "αυθαίρετα" σε internet cafe στην πόλη Χομς και μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστή η τύχη του, προσθέτουν οι οργανώσεις.

Στη Συρία οι επισκέπτες του διαδικτύου παρατηρούν ότι από τις 9 Φεβρουαρίου έχει αποκατασταθεί η πρόσβαση σε ιστότοπους, όπως το Facebook και το YouTube, που είχε διακοπεί από το 2007.

Στην ανακοίνωσή τους οι οργανώσεις υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναφέρονται επίσης και στην "αυθαίρετη" σύλληψη ακόμη 16 πολιτών, η πλειοψηφία των οποίων είναι Κούρδοι που ζουν στη βόρεια και βορειοανατολική Συρία.