ΚΟΣΜΟΣ

Ξεψύχησαν στα χέρια Σομαλών πειρατών

Ξεψύχησαν στα χέρια Σομαλών πειρατών
Ο γύρος του κόσμου με το ιστιοφόρο τους τελείωσε τραγικά χτες Τρίτη, για τέσσερις Αμερικανούς, τους οποίους οι Σομαλοί ...

Ο γύρος του κόσμου με το ιστιοφόρο τους τελείωσε τραγικά χτες Τρίτη, για τέσσερις Αμερικανούς, τους οποίους οι Σομαλοί πειρατές πυροβόλησαν θανάσιμα, αφού κατέλαβαν το γιοτ τους στον Ινδικό Ωκεανό την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.

Το 58 ποδών σκάφος με το όνομα Quest, το κατέβαλαν Σομαλοί πειρατές την περασμένη Παρασκευή στα ανοικτά των ακτών του Ομάν.

Η Jean και ο Scott Adam, η Phyllis Macay και ο Bob Riggle ήταν νεκροί από πυροβόλα όπλα πριν οι αμερικανικές δυνάμεις τους προσεγγίσουν. Το αμερικανικό πλοίο, το οποίο έσπευδε για βοήθεια του γιοτ, μετά από διαπραγματεύσεις για λύτρα, μεταξύ FBI και Σομαλών πειρατών, δέχτηκε ρουκετοβόλα χειροβομβίδα από απόσταση 600 μέτρων μακριά κι έτσι απωλέσθησαν οι ήχοι των πυροβολισμών εναντίον των αμερικανών υπηκόων, κατά δήλωση του αντιναυάρχου του Ναυτικού των ΗΠΑ, σε δημοσιογράφους. Ωστόσο οι Σομαλοί ισχυρίζονται ότι πρώτοι δέχτηκαν επίθεση από τα πολεμικά συνοδευτικά πλοία.

«Προσεγγίζοντας και παρά τις άμεσες ενέργειες για να παράσχουν σωτήρια περίθαλψη και οι τέσσερις αμερικανοί όμηροι πέθαναν από ακατάσχετη αιμορραγία, δήλωσαν από την Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ.

Δύο από τους πειρατές βρέθηκαν νεκροί επί του Quest. Κατά τη διαδικασία της εκκαθάρισης του σκάφους, οι δυνάμεις των ΗΠΑ σκότωσαν άλλους δύο, τον ένα με μαχαίρι. Δεκατρείς άλλοι συνελήφθησαν και κρατούνται μαζί με άλλα δύο άτομα ήδη στο πλοίο του Ναυτικού των ΗΠΑ. Δεκαεννέα πειρατές συμμετείχαν συνολικά.

Το ζευγάρι των Adams ήταν από τη Marina del Rey, της Καλιφόρνια ενώ το δεύτερο ζευγάρι Macay και Riggle ήταν από το Σιάτλ.

Οι 15 κρατούμενοι πειρατές που συνελήφθησαν και κρατούνται σε πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ, "θα περάσουν από δικαστική διαδικασία προκειμένου να λογοδοτήσουν για τις δραστηριότητές τους" δήλωσε ο Fox.
Εξετάζεται η περίπτωση για τον τόπο που θα οριστεί να γίνει η δίκη των Σομαλών πειρατών, παρά το γεγονός ότι οι Σομαλοί προσπάθησαν να οδηγήσουν το πλοίο σε Σομαλέζικα ύδατα.

Οι πειρατείες τα τελευταία χρόνια στην περιοχή του Ινδικού είναι σχεδόν καθημερινές και αποτελούν μάστιγα στην προσπάθεια προσπέλασης.

Οι τέσσερις αμερικανοί που σκοτώθηκαν συμμετείχαν στο Blue Water Rally, μετά δε την αναχώρησή τους από το Πουκέτ, της Ταϊλάνδης, οι διοργανωτές δήλωσαν ότι είχε δοθεί ρητή εντολή στο Quest και μετά τον τερματισμό της διαδρομής στη Mumbai, της Ινδίας, να αλλάξει διαδρομή.


Οι Σομαλοί έστειλαν συλλυπητήρια προς τις οικογένειες των θυμάτων, δήλωσε ο Ομάρ Jamal, πρώτος γραμματέας της σομαλικής αποστολής των Ηνωμένων Εθνών, σε δήλωση του.

Στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κοινοποιήθηκαν νωρίς την Τρίτη οι θάνατοι των αμερικανών και καταδίκασε το γεγονός.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες "καταδικάζουν απερίφραστα τη δολοφονία των τεσσάρων Αμερικανών πολιτών", δήλωσε επίσης η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, προσθέτοντας ότι "Η απαράδεκτη αυτή πράξη υπογραμμίζει σθεναρά την ανάγκη για συνεχή διεθνή πρόοδο ως προς την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων για την ασφάλεια έναντι της πειρατείας στην περιοχή".

Οι Adams ήταν ένα παθιασμένο ζευγάρι με τη θάλασσα που πέρασε τον περισσότερο χρόνο της ζωής τους μετά το 2004που συνταξιοδοτήθηκαν, γυρνώντας με το σκάφος τους τον κόσμο και ήταν τρόπος ζωής γι αυτούς.

Η πειρατεία έχει ακμάσει στα ανοικτά της Σομαλίας,λόγω του ότι δεν είχε μια αποτελεσματική κυβέρνηση εδώ και δύο δεκαετίες. Ενώ η πειρατεία στον Ινδικό Ωκεανό πραγματοποιείται εδώ και χρόνια κοντά στις ακτές της Σομαλίας, το 2008 είδαμε μια πολύ σημαντική και ταχεία μετάβαση στον Κόλπο του Άντεν, όπου Σομαλοί πειρατές επιτίθενται σε πλοία πολύ τακτικά.
Διεθνείς ναυτικές δυνάμεις για την καταπολέμηση της πειρατείας έχουν αρκετές επιτυχείς εκβάσεις με τις περιπολίες και τον διάδρομο διέλευσης από τον Κόλπο του Άντεν. Όμως, οι δραστηριότητες των πειρατών, στη συνέχεια, μετακινήθηκαν στη νότια Ερυθρά Θάλασσα, στον Ινδικό Ωκεανό και την Θάλασσα της Αραβίας.

Επιπλέον, υπήρξε «μια πολύ μεγάλη αύξηση» των πειρατικών επιθέσεων μεταξύ 2008 και 2009, παρόλο που η αύξηση δεν συνεχίστηκε το 2010. Κατά τους πρώτους μήνες του 2010, ουσιαστικά δεν αναφέρθηκαν πειρατείες. Μέχρι στιγμής το 2011, πάνω από 50 επιθέσεις έχουν σημειωθεί.

Σύνταξη : Βασιλική Ζησιάδη