ΚΟΣΜΟΣ

Συμβουλές και κριτική Αχμαντινετζάντ στους ηγέτες της Μέσης Ανατολής

Συμβουλές και κριτική Αχμαντινετζάντ στους ηγέτες της Μέσης Ανατολής
«Ακούστε τις φωνές των πολιτών σας» κάλεσε ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, απευθυνόμενος στους...

«Ακούστε τις φωνές των πολιτών σας» κάλεσε ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, απευθυνόμενος στους ηγέτες της Μέσης Ανατολής.
Ο ιρανός πρόεδρος συμβούλευσε τους ηγέτες να αφήσουν τους πολίτες τους να εκφράσουν τη γνώμη τους και να ανταποκριθούν στα αιτήματά τους με μεταρρυθμίσεις και όχι δημιουργώντας δρόμους με αίμα, σύμφωνα με το ισλαμικό πρακτορείο ειδήσεων.
Ωστόσο, τις τελευταίες μέρες, αντικυβερνητικές διαδηλώσεις έγιναν και σε πολλές πόλεις του Ιράν. Οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν «πυρ» και συνέλαβαν εκατοντάδες διαδηλωτές. Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης υποχρεώθηκαν σε κατ’ οίκον παραμονή, ενώ τα γραφεία τους έκλεισαν.
Μάλιστα, σκληροπυρηνικά μέλη του ιρανικού κοινοβουλίου απαίτησαν την εκτέλεση των ηγετών της αντιπολίτευσης και πρώην προεδρικών υποψηφίων Mehdi Karrubi και Mir Hossein Moussavi.

Ωστόσο, σε ομιλία του, ο Αχμαντινετζάντ απέφυγε επιμελώς να σχολιάσει τα γεγονότα στο εσωτερικό της χώρας. Αντ’ αυτού, προτίμησε να ασκήσει κριτική στα τεκταινόμενα στη Λιβύη, υποστηρίζοντας ότι ο κόσμος νιώθει αμηχανία από τις ενέργειες του Μουαμάρ Καντάφι.
Σύμφωνα με πηγές πρακτορείων ειδήσεων, ο ιρανός πρόεδρος επεσήμανε ότι ένιωσε έκπληξη από το γεγονός ότι ο ηγέτης μιας χώρας θα μπορούσε να σκοτώσει τον ίδιο του το λαό, χρησιμοποιώντας όπλα.

Σε κάθε περίπτωση, οι ανταποκρίσεις από το Ιράν είναι ιδιαίτερα δύσκολες τις τελευταίες εβδομάδες. Οι αρχές έχουν αρνηθεί να χορηγήσουν βίζα στους ξένους ανταποκριτές, ενώ οι δημοσιογράφοι που βρίσκονται στη χώρα αποτρέπονται από το να καλύψουν τις διαμαρτυρίες. Παράλληλα, πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι συνδέσεις του διαδικτύου, καθώς οι αρχές προσπαθούν να παρεμποδίσουν την οργάνωση διαμαρτυριών μέσω ιστοσελίδων.

Πηγή: newscode.gr