ΚΟΣΜΟΣ

Αυξάνονται οι νεκροί από το σεισμό στη Νέα Ζηλανδία

Αυξάνονται οι νεκροί από το σεισμό στη Νέα Ζηλανδία
Περίπου 300 άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι, παρά τις συστηματικές προσπάθειες της Νέας Ζηλανδίας να ...

Περίπου 300 άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι, παρά τις συστηματικές προσπάθειες της Νέας Ζηλανδίας να τους εντοπίσει, μετά τον δυνατό σεισμό που ξέσπασε πριν από τέσσερις μέρες στο Christchurch.
Τουλάχιστον 75 άνθρωποι σκοτώθηκαν, αλλά οι αρχές θεωρούν ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί σημαντικά.
Εν τω μεταξύ, εκατοντάδες ξένοι διασώστες φθάνουν στη χώρα για να ενισχύσουν τις προσπάθειες, εν μέσω προειδοποιήσεων ότι ο χρόνος δρα εις βάρος των επιζώντων. Ο σεισμός, μεγέθους 6,3 ρίχτερ, είναι η μεγαλύτερη φυσική καταστροφή που συνέβη στη χώρα τα τελευταία 80 χρόνια.
Οι αρχές δρουν και μέσα στη νύχτα αναζητώντας επιζώντες, ενώ οι προσπάθειες γίνονται ακόμη πιο δύσκολες εξαιτίας των μετασεισμών. Οι εργασίες διάσωσης σε ένα κτίριο που στεγάζει τηλεοπτικό σταθμό και φροντιστήριο ξένων γλωσσών ματαιώθηκε, καθώς οι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι δεν υπάρχουν σημάδια ζωής.
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι οι ελπίδες για τον εντοπισμό επιζώντων διατηρούνται μόνο για δύο με τρεις ημέρες.
Ο πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζον Κέι, κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και οι αρχές έχουν επιβάλλει απαγόρευση κυκλοφορίας.
Περίπου 120 άτομα έχουν απεγκλωβιστεί, ενώ οι διασώστες αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε ακρωτηριασμούς, προκειμένου να βγάλουν ορισμένους από τα χαλάσματα. Το νοσοκομείο της πόλης έχει κατακλυστεί με ανθρώπους που υποφέρουν από πονοκεφάλους και τραυματισμούς στο στήθος, σύμφωνα με πηγές.
Οι αναλυτές θεωρούν ότι το οικονομικό κόστος της καταστροφής ανέρχεται σε περίπου 12 δισ. δολάρια, αναφέρει το πρακτορείο Associated Press.
Σύμφωνα με τοπική εφημερίδα, περίπου το 80% των κατοίκων της πόλης δεν έχει πρόσβαση σε νερό.
Ο σεισμός ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος μέσα σε πέντε μήνες, και η πιο φονική καταστροφή της Νέας Ζηλανδίας τα τελευταία 80 χρόνια. Στη χώρα σημειώνονται κάθε χρόνο περισσότερο από 14 χιλιάδες σεισμοί, ωστόσο μόνον 20 έχουν ένταση μεγαλύτερη των πέντε βαθμών.

Πηγή: newscode.gr