ΚΟΣΜΟΣ

Κατηγορούν τον Σαρκοζί για την εξωτερική πολιτική

Κατηγορούν τον Σαρκοζί για την εξωτερική πολιτική
Στο στόχαστρο ομάδας διπλωματών με την ονομασία " Ομάδα Μαρλί" βρίσκεται η εξωτερική πολιτική της γαλλικής κυβέρνησης. Η εφημερίδα...

Στο στόχαστρο ομάδας διπλωματών με την ονομασία " Ομάδα Μαρλί" βρίσκεται η εξωτερική πολιτική της γαλλικής κυβέρνησης. Η εφημερίδα "Λε Μοντ", φιλοξενεί μια αυστηρή κριτική με τίτλο" κανείς δεν γίνεται διπλωμάτης αυτοσχεδιάζοντας ".


Σε μια εποχή που η Γαλλία μοιάζει να έχει σοβαρά ξεπερασθεί από την ταχύτητα των εξελίξεων στις χώρες της Βορείου Αφρικής, που άλλοτε αποτελούσαν προτεραιότητα στην εξωτερική της πολιτική, η εν λόγω δημοσίευση έχει κάνει ιδιαίτερη αίσθηση. Υπογραμμίζει την αγανάκτηση που έχει δημιουργηθεί ακόμα και στην κοινή γνώμη, από τις επανειλημμένες " γκάφες " της υπουργού Εξωτερικών Αλιό Μαρί σε σχέση με την Τυνησία, αλλά και την "έλλειψη διορατικότητας και την ανικανότητα της κυβέρνησης να συνοδεύσει τις ενθουσιώδεις κινητοποιήσεις των αραβικών λαών για ελευθερία ".

Με τη δημοσίευσή τους, οι διπλωμάτες μιλούν για την " απροκάλυπτη περιφρόνηση " που τρέφει ο Νικολά Σαρκοζί προς τα σώματα της Δημόσιας Διοίκησης " στα οποία προσπαθεί να αποδώσει ευθύνες, για τις αποτυχίες της πολιτικής του".

"Έτσι οι διπλωμάτες υποδεικνύονται σήμερα ως οι υπεύθυνοι των απογοητεύσεων της εξωτερικής μας πολιτικής, πράγμα το οποίο απορρίπτουμε λένε και εξηγούν :

" Η πολιτική απέναντι στην Τυνησία και την Αίγυπτο καθορίσθηκε από την Προεδρία η οποία δεν έλαβε υπόψη της τις αναλύσεις των πρεσβειών μας. Η Προεδρία επέλεξε τους κ.κ. Μπεν Αλί και Μουμπάρακ ως τους " νότιους πυλώνες " της Μεσογείου.

Ένα γαλλικό " WikiLeaks " θα επέτρεψε να αποδείξουμε ότι οι Γάλλοι διπλωμάτες είχαν συντάξει ( για την κατάσταση των χωρών), όπως και οι αμερικάνοι συνάδελφοί τους, σαφή κείμενα χωρίς παραχωρήσεις.

Εάν είχαν ακουστεί, θα είχαν αποφευχθεί πολλά λάθη που οφείλονται στον ερασιτεχνισμό, στην παρορμητικότητα και στις κοντόφθαλμες ανησυχίες για τη δημοτικότητα. "

Σύμφωνα με τους διπλωμάτες, " η σημερινή εξωτερική πολιτική της Γαλλίας γίνεται μέσω αυτοσχεδιασμών, κάτω από την επήρεια διαδοχικών διαθέσεων που ερμηνεύονται συχνά σε σχέση με την εσωτερική πολιτική ".