ΚΟΣΜΟΣ

Άγνωστο πότε θα γίνουν εκλογές στην ΠΓΔΜ

Άγνωστο πότε θα γίνουν εκλογές στην ΠΓΔΜ
Πιθανό όσο και αμφίβολο θεωρείται το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων βουλευτικών εκλογών στην ΠΓΔΜ, με το κυβερνών κόμμα του πρωθυπουργού...

Πιθανό όσο και αμφίβολο θεωρείται το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων βουλευτικών εκλογών στην ΠΓΔΜ, με το κυβερνών κόμμα του πρωθυπουργού, Νίκολα Γκρούεφσκι, VMRO-DPMNE, να ανταποκρίνεται στο κάλεσμα της αντιπολίτευσης για εκλογές και την τελευταία να συνδέει τη συμμετοχή της σ' αυτές με την εκπλήρωση συγκεκριμένων όρων, προειδοποιώντας ότι υπό τις παρούσες συνθήκες δεν θα συμμετάσχει σε εκλογές.

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, η "Σοσιαλδημοκρατική Ένωση" (SDSM) του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, αποχώρησε στις 28 Ιανουαρίου από τη Βουλή, κατηγορώντας τον κ. Γκρούεφσκι για "απολυταρχικό και αντιδημοκρατικό τρόπο διακυβέρνησης της χώρας ".

Η αποχώρηση της αντιπολίτευσης από τη Βουλή έχει προκαλέσει πολιτική κρίση στην ΠΓΔΜ και ο Ν. Γκρούεφσκι, ο οποίος κατηγορεί τον Μπ.Τσερβένκοφσκι ότι λειτουργεί εκβιαστικά και ότι υπονομεύει τα εθνικά συμφέροντα και την ευρωατλαντική πορεία της χώρας, αποδέχτηκε το αίτημα του τελευταίου για πρόωρες εκλογές.

Ωστόσο, ο κ.Τσερβένκοφσκι έχει θέσει μία σειρά όρων και προϋποθέσεων για τη συμμετοχή του κόμματός του σε πρόωρες εκλογές, η εκπλήρωση των οποίων, σύμφωνα με τον ίδιο, κρίνεται απαραίτητη για τη διεξαγωγή ελεύθερων και δημοκρατικών εκλογών.

Ο κ.Γκρούεφσκι φαίνεται να αποδέχεται ένα μέρος των αιτημάτων της αντιπολίτευσης, ωστόσο, το σημείο τριβής, γύρω από το οποίο δύσκολα μπορεί να υπάρξει συναίνεση, θεωρείται η κατάσταση σχετικά με τα ΜΜΕ του επιχειρηματία Βέλια Ράμκοφσκι, τα οποία ασκούν έντονη κριτική στην κυβέρνηση του Ν.Γκρούεφσκι.

Ο Β.Ράμκοφσκι, εδώ και δύο μήνες, βρίσκεται υπό κράτηση, σε φυλακή των Σκοπίων, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για φοροδιαφυγή και για "ξέπλυμα" βρώμικου χρήματος, ενώ δικαστήριο των Σκοπίων έχει δεσμεύσει τους τραπεζικούς λογαριασμούς των ΜΜΕ, που ελέγχονται από το συγκεκριμένο επιχειρηματία.

Ο κ.Τσερβένκοφσκι θέτει ως βασική προϋπόθεση για να συμμετάσχει το κόμμα του σε εκλογές την άρση των πιέσεων, όπως υποστηρίζει , προς τα ΜΜΕ του επιχειρηματία Βέλια Ράμκοφσκι και την αποδέσμευση των τραπεζικών τους λογαριασμών, ωστόσο ο κ.Γκρούεφσκι υποστηρίζει ότι δεν έχει καμία ανάμειξη στη συγκεκριμένη υπόθεση και δεν μπορεί να επέμβει στις αποφάσεις της δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές στα Σκόπια, είναι πολύ πιθανό, ο κ.Γκρούεφσκι να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές περί τα τέλη του Απριλίου με αρχές Μαΐου, ακόμη και αν η αντιπολίτευση αρνηθεί να συμμετάσχει σε αυτές.

"Κλειδί" για μία τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να αποτελέσει η στάση του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος στην ΠΓΔΜ, του DUI, του Αλί Αχμέτι, το οποίο συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό. Το κόμμα του κ.Αχμέτι, για την ώρα, δεν έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα σχετικά μ' ένα τέτοιο ενδεχόμενο.


Η όλη κατάσταση έχει περιπλακεί ακόμη περισσότερο με την παραίτηση, χθες, του προέδρου της Κρατικής Εκλογικής Επιτροπής, Αλεξάνταρ Νοβάκοφσκι, ο οποίος προέρχεται από τις τάξεις της αντιπολίτευσης.