ΚΟΣΜΟΣ

Μαφία και καρτέλ απειλούν τον Τύπο

Μαφία και καρτέλ απειλούν τον Τύπο
“Οργανωμένο έγκλημα, επίθεση στην ενημέρωση” είναι ο τίτλος της έκθεσης που έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα...

“Οργανωμένο έγκλημα, επίθεση στην ενημέρωση” είναι ο τίτλος της έκθεσης που έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) σύμφωνα με την οποία μαφίες, καρτέλ και παραστρατιωτικές οργανώσεις που εμπλέκονται στο λαθρεμπόριο μεγάλης κλίμακας συνιστούν την κύρια απειλή για την ελευθερία της ενημέρωσης σε παγκόσμια κλίμακα.


Για τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα, το θέμα αφορά όλες τις ηπείρους και όπως αναφέρεται στην έκθεση μέσα σε μια δεκαετία σκοτώθηκαν 141 δημοσιογράφοι επειδή κατήγγειλαν τον έλεγχο των συμμοριών και το λαθρεμπόριο που εμποδίζουν τη διεξαγωγή δημοσιογραφικών ερευνών.


“Χρηματοπιστωτικά κυκλώματα, ξέπλυμα χρημάτων, νόμιμες βιτρίνες, φορολογικοί παράδεισοι αποτελούν το ταυτόχρονα αόρατο και πανταχού παρόν πρόσωπο της μαφιόζικης δραστηριότητας”, επισημαίνει η δημοσιογραφική οργάνωση.

Ως χαρακτηριστικά παραδείγματα οι ΔχΣ αναφέρουν τις περιπτώσεις του Μεξικού, όπου “η αγριότητα των καρτέλ” εξηγεί τον θάνατο 69 δημοσιογράφων από το 2000 και την εξαφάνιση 11 από το 2003, και των Φιλιππίνων, όπου έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 142 δολοφονίες ανθρώπων του Τύπου από το 1986, μετά την πτώση του δικτάτορα Φερντινάντο Μάρκος.

Οι ΔχΣ υποστηρίζουν ότι μπροστά στο οργανωμένο έγκλημα ο Τύπος είναι ασυντόνιστος και οι ανταποκριτές του απομονωμένοι και χωρίς μέσα, ενώ η ικανότητά τους να διεξάγουν έρευνες σε βάθος εξουδετερώνεται από την κούρσα για άμεση ενημέρωση.