ΚΟΣΜΟΣ

Οι «επαναστάσεις του γιασεμιού» δεν φτάνουν στην Κίνα

Οι «επαναστάσεις του γιασεμιού» δεν φτάνουν στην Κίνα
Η Κίνα δεν αντιμετωπίζει κίνδυνο να αντιμετωπίσει το είδος των ταραχών που ανέτρεψαν κυβερνήσεις...

Η Κίνα δεν αντιμετωπίζει κίνδυνο να αντιμετωπίσει το είδος των ταραχών που ανέτρεψαν κυβερνήσεις στη Μέση Ανατολή, υποστήριξε ανώτατος κινέζος αξιωματούχος, απορρίπτοντας τις εκκλήσεις να γίνει μια «επανάσταση του γιασεμιού» ως παράλογες.

Το σχόλιο έγινε από τον Ζάο Κιζένγκ, πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών της κινεζικής κυβέρνησης, ο οποίος ήταν και το πλέον υψηλόβαθμο στέλεχος που σχολίασε τις διαδικτυακές εκκλήσεις, που προέτρεπαν σε οργάνωση διαμαρτυριών σε κινεζικές πόλεις, οι οποίες προσέλκυσαν μικρούς αριθμούς ατόμων και πολύ περισσότερη αστυνομία.

«Δεν θα υπάρξει ‘επανάσταση του γιασεμιού’ στην Κίνα» είπε ο Ζάο, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Wen Wei Po, που έχει την έδρα της στο Χονγκ Κονγκ αλλά ελέγχεται από το Πεκίνο.

«Η ιδέα ότι μπορεί να υπάρξει ‘επανάσταση του γιασεμιού’ στην Κίνα είναι παράλογη και ανεφάρμοστη», πρόσθεσε ο Ζάο.

Σχετικά λίγοι Κινέζοι είχαν ενημερωθεί για τις διαδικτυακές προσκλήσεις για διαμαρτυρίες, οι οποίες κυκλοφόρησαν σε ιστότοπους του εξωτερικού αλλά μπλοκαρίστηκαν από την κυβέρνηση στο εσωτερικό της χώρας.

Οι αρχές είχαν πάρει μέτρα για να εμποδιστεί η διανομή της πληροφορίας και οι λέξεις «γιασεμί» και «επανάσταση του γιασεμιού», είχαν μπλοκαριστεί στις μηχανές αναζήτησης των κινεζικών ιστοτόπων.

Πρώην συνεργάτης του μεταρρυθμιστή ηγέτη Ζάο Ζιγιάνγκ, ο οποίος εκκαθαρίστηκε πριν την καταστολή των διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας το 1989, είπε ότι η ηγεσία της χώρας συμπεριφέρεται σαν στρουθοκάμηλος, περιορίζοντας την κάλυψη των μέσων για όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή.

«Είναι σχεδόν σαν να μην υφίσταται ο αραβικός κόσμος», έγραψε στον ιστότοπο Radio Free Asia ο Μπάο Τονγκ, ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος που φυλακίστηκε ως συμπαθών των διαδηλωτών του 1989 και σήμερα ζει υπό στενή παρακολούθηση.

Η αρχική έκκληση για διαμαρτυρίες τύπου «γιασεμί» σε 13 κινεζικές πόλεις το προηγούμενο σαββατοκύριακο, εμφανίστηκε στον ιστότοπο Boxun, που εκφράζεται στα κινέζικα με έδρα τις ΗΠΑ, και το οποίο δημοσίευσε επιστολή που απηύθυνε έκκληση για παρόμοιες συγκεντρώσεις κάθε σαββατοκύριακο.