ΚΟΣΜΟΣ

Ψυχολογική προπαγάνδα από το στρατό των ΗΠΑ σε αξιωματούχους

Ψυχολογική προπαγάνδα από το στρατό των ΗΠΑ σε αξιωματούχους
Ο αμερικανικός στρατός επιχείρησε να χρησιμοποιήσει παράνομα τις υπηρεσίες ψυχολόγων...

Ο αμερικανικός στρατός επιχείρησε να χρησιμοποιήσει παράνομα τις υπηρεσίες ψυχολόγων προκειμένου να επηρεάσουν βουλευτές και ξένους υψηλόβαθμους αξιωματούχους, με στόχο την αύξηση των πόρων πόροι και των στρατιωτών που διατίθενται για το Αφγανιστάν.

Το αμερικανικό περιοδικό «Rolling Stone» κατηγορεί τον στρατηγό Ουίλιαμ Κάλντγουελ, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την εκπαίδευση των αφγανικών στρατευμάτων, ότι τον περασμένο χρόνο άσκησε πιέσεις σε μια ομάδα ειδικών στρατιωτικών επί των «ψυχολογικών επιχειρήσεων», οι οποίοι συνήθως αναλαμβάνουν να επηρεάσουν τον εχθρό μέσω προπαγάνδας. Σύμφωνα με το περιοδικό ο στρατηγός απαίτησε από την ομάδα αυτή να επικεντρωθεί στους αξιωματούχους που θα τον επισκέπτονταν στο Αφγανιστάν.

Μεταξύ αυτών ήταν ο γερουσιαστής και πρώην υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία των ΗΠΑ Τζον Μακέιν και οι συνάδελφοί του Τζο Λίμπερμαν, Τζακ Ριντ, Αλ Φράνκεν και Καρλ Λέβιν. Στο δημοσίευμα αναφέρονται επίσης τα ονόματα του ναυάρχου Μάικ Μάλεν που είναι επικεφαλής του μικτού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, του υπουργού Εσωτερικών της Γερμανίας και του Τσέχου πρεσβευτή στο Αφγανιστάν.

Το δημοσίευμα βασίζεται σε δηλώσεις του συνταγματάρχη Μάικλ Χολμς που ήταν επικεφαλής της εν λόγω ομάδας και ο οποίος εξήγησε ότι ο νόμος απαγορεύει στη συγκεκριμένη υπηρεσία να «χειραγωγεί» Αμερικανούς.

«Δουλειά μου είναι να παίζω με τον εγκέφαλο των ανθρώπων ώστε να οδηγώ τον εχθρό να ενεργεί όπως επιθυμούμε εμείς. Δεν έχω το δικαίωμα να κάνω κάτι τέτοιο στους δικούς μας. Όταν μου ζητούν να χρησιμοποιώ αυτές τις ικανότητες σε γερουσιαστές ή εκπροσώπους, περνάμε την κόκκινη γραμμή», είπε ο Χολμς.

Σύμφωνα με τον συνταγματάρχη, ο ανώτερός του στην ιεραρχία του ζήτησε να συγκεντρώσει στοιχεία για τους επισκέπτες ώστε να γνωρίζουν τα «ευαίσθητα σημεία» τους και «να ενεργήσουν έτσι ώστε να αποκτήσουν περισσότερους πόρους».

Ο Χολμς ανέφερε τις επιφυλάξεις του στους ανωτέρους του όμως στη συνέχεια ξεκίνησε έρευνα για τη στάση του και τιμωρήθηκε με «επίπληξη».