ΚΟΣΜΟΣ

Γκορμπατσόφ: «Δεν πήρα χρήματα από τη Λιθουανία»

Γκορμπατσόφ: «Δεν πήρα χρήματα από τη Λιθουανία»
Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ διέψευσε σήμερα ότι έλαβε χρήματα από τη λιθουανική κυβέρνηση...

Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ διέψευσε σήμερα ότι έλαβε χρήματα από τη λιθουανική κυβέρνηση το 1990, για να ανεξαρτητοποιηθεί η χώρα αυτή της Βαλτικής.

«Καμία διαπραγμάτευση δεν έλαβε χώρα με την Λιθουανία», τόνισε μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο Ιντερφάξ ο Γκορμπατσόφ.

Χθες, το πρακτορείο της Βαλτικής BNS επικαλούμενο το περιεχόμενο σουηδικού διπλωματικού τηλεγραφήματος της 9ης Μαρτίου 1990 ανέφερε ότι ο Γκορμπατσόφ μπορεί να ήλθε σε διαπραγμάτευση με το Βίλνιους. Ανέφερε, επίσης, ότι το τίμημα στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης ήταν 21 δισεκατομμύρια ρούβλια της εποχής δηλαδή, τότε, περίπου 36 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Αυτές δεν είναι σοβαρές συζητήσεις. Είναι μία πολύ ελευθέρια απόδοση των γεγονότων, όταν η Λιθουανία εξεδήλωσε βούληση να αποσχιστεί από την ΕΣΣΔ», σχολίασε ο τελευταίος ηγέτης της ΕΣΣΔ.

Ο ίδιος αποδέχθηκε ότι συναντήθηκε εκείνη την εποχή με τον τότε Λιθουανό ηγέτη, Άλγκριντας Μπραζάουσκας, που επεδίωκε την ανεξαρτητοποίηση του Βίλνιους, θέτοντάς του υπόψη τους κινδύνους που ενείχε μια τέτοια εξέλιξη.

«Προσπάθησα να του εξηγήσω ότι η πλήρης ανεξαρτησία εμπεριείχε πολλά προβλήματα...κάτι που εξέφρασα τότε και στους ηγέτες της Εσθονίας και της Λετονίας», σχολίασε ο Γκορμπατσόφ.

Ο Μπραζάουσκας, πρώτος εκλεγμένος πρόεδρος της ανεξάρτητης Λιθουανίας και τελευταίος χρονικά ηγέτης του ΚΚ της βαλτικής χώρας, απεβίωσε σε ηλικία 77 ετών στα τέλη του Ιουνίου πέρυσι.