ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ρουμάνος «Άγιος Βαλεντίνος»

Ο Ρουμάνος «Άγιος Βαλεντίνος»
Η Δύση γιορτάζει τον Άγιο Βαλεντίνο στις 14 Φεβρουαρίου, οι Ρουμάνοι όμως...

Η Δύση γιορτάζει τον Άγιο Βαλεντίνο στις 14 Φεβρουαρίου, οι Ρουμάνοι όμως ακολουθώντας παραδόσεις αιώνων, γιορτάζουν τον έρωτα σήμερα, 24 Φεβρουαρίου, μια ημερομηνία που στη δική τους λαϊκή παράδοση έχει συνδεθεί με την αρχή της άνοιξης και το ζευγάρωμα των πουλιών.

Ακολουθώντας πιστά το έθιμο, που ονομάζεται «Άγιος Ιωάννης της άνοιξης», σήμερα, στα χωριά της Ρουμανίας τα νεαρά ζευγάρια δίνουν ραντεβού στους αγρούς και γιορτάζουν τον έρωτά τους μαζεύοντας λουλούδια (χιονόφιλους), τραγουδώντας, χορεύοντας και ανταλλάσσοντας όρκους αιώνιας πίστης κι αγάπης.

Την ημέρα αυτή, οι κοπέλες πλένουν το πρόσωπό τους με βρόχινο νερό, ενώ τα νεαρά αγόρια μαζεύουν καυσόξυλα, με τα οποία ανάβουν φωτιές, το βράδυ, στους δρόμους του χωριού, για να γιορτάσουν τον έρωτά τους.

Στα μεγάλα αστικά κέντρα, οι νέοι γιορτάζουν τον «Dragobete», ένα μυθικό πλάσμα όπως ο Έρως, που συμβολίζει τη δέσμευση και συνήθως απεικονίζεται με τη συνοδεία αγγέλων, που φέρουν το όνομα «Dragoste», διοργανώνοντας μικρά πάρτι, κυρίως στα σπίτια.

«Dragobete» σημαίνει στη ρουμανική γλώσσα «μεθυσμένος από έρωτα» ή αλλιώς «ερωτοχτυπημένος» και είναι ο όρος με τον οποίο οι Ρουμάνοι έχουν «ντύσει» το έθιμο, με το οποίο υμνούν τον έρωτα.

Η ετυμολογία της λέξης «Dragobete» έχει τις ρίζες της στην εποχή της αρχαίας Δακίας και τους Δάκες που κατοικούσαν στα ρουμανικά εδάφη. Οι Δάκες είχαν ως σύμβολο γονιμότητας κι αγάπης έναν τράγο με την ονομασία «Trago», όρος που χρησιμοποιήθηκε- αν και παραλλαγμένος- ως πρώτο συνθετικό της λέξης «Dragobete», ενώ το δεύτερο συνθετικό της προέρχεται από την επίσης δακική λέξη «pede» που σημαίνει πόδια.